Veržus


Pro výrobu veržusu je třeba nezralých hroznů. Stačí vylisovat šťávu a vznikne vám vlastně takový ocet, který můžete použít třeba v kuchyni do salátů.
ingredience: nezralé vinné hrozny
Vylisujeme šťávu z nezralých hroznů. Šťáva nesmí být sířená. Vlijeme do čisté široké skleněné nebo keramické nádoby, uzavřeme bavlněnou látkou či gázou, aby dovnitř nemohl hmyz.
Při teplotě kolem 25 °C by se samy měly o slovo přihlásit octové bakterie, které po několika dnech vytvoří na povrchu hustý, lepkavý povlak.
Ten rozhodně neponořujte, octové bakterie potřebují k životu vzduch. Jeden litr vína se přemění v ocet asi za šest týdnů, tři litry až za čtvrt roku.
Poté ocet přefiltrujte přes látku či kávový filtr. Octové bakterie zneaktivníte uložením octa do chladu.