Řepánky

Jak napovídá název, uvnitř kynutých buchet najdeme poněkud netradiční surovinu, cukrovou řepu. Buchty jsou opravdu jednoduché a díky cukrové řepě nemusíte přidávat ani gram cukru navíc.

Těsto

1 kg mouky celozrnné pšeničné
2 vejce
90 g másla
50 g droždí
trochu soli
150 g cukru
400 ml mléka (až více podle potřeby)

Do prosáté mouky uděláme důlek, přidáme cukr, sůl, vejce, rozpuštěný tuk a zkynutý kvásek. Zalijeme vlažným mlékem, vypracujeme středně tuhé těsto a dáme ho kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky jako na větší buchty, rukou je poněkud rozprostřeme a naplníme náplní. Řepánky pomoučíme, klademe na suchý plech a vkládáme do rozehřáté trouby. Pečeme je po obou stranách, celkem asi 30 minut. Upečené do růžova potřeme po obou stranách rozehřátým máslem.

Nádivka

400 g řepy
400 g máku
80 g másla
250 g cukru
250 ml mléka

Řepu jemně nastrouháme na struhadle, podlijeme mlékem a dusíme do měkka asi 30 minut. Vmícháme zbytek surovin a necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl