Sucholožské šišky se zemákovou omáčkou


Za místní specialitu v Suché Lozi platí bramborová omáčka a sucholožské šišky, do kterých se přidává Slatina – voda z místního minerálního pramene.
Sucholožské šišky
500 g polohrubé mouky
1 vejce
trocha mléka
1 dl minerálky (dle konzistence doplnit)
1 prášek do pečiva
Zpracujeme těsto. Rozválíme na válečky a dáme vařit do vroucí vody.
Zemáková omáčka s klobáskou
500 g syrových brambor
500 g klobásky
Cibule
nové koření
2 bobkové listy
2 lžíce sádla
1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku
1 zakysaná smetana
ocet
sůl
Brambory a klobásky připravíme ve stejném množství. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásky nakrájíme na kolečka. Do kastrolu dáme sádlo a nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme nakrájené brambory a klobásku a rovněž zarestujeme. Zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme koření a necháme povařit. Potom do omáčky přidáme rozředěnou jíšku, kterou jsme připravili z másla a mouky (můžeme lehce rozředit mlékem). Omáčku dochutíme octem a zakysanou smetanou.
Podáváme s čerstvým chlebem nebo sucholožskými šiškami.