Sucholožské šišky se zemákovou omáčkou

Za místní specialitu v Suché Lozi platí bramborová omáčka a sucholožské šišky, do kterých se přidává Slatina – voda z místního minerálního pramene.

Sucholožské šišky

500 g polohrubé mouky
1 vejce
trocha mléka
1 dl minerálky (dle konzistence doplnit)
1 prášek do pečiva

Zpracujeme těsto. Rozválíme na válečky a dáme vařit do vroucí vody.

Zemáková omáčka s klobáskou

500 g syrových brambor
500 g klobásky
Cibule
nové koření
2 bobkové listy
2 lžíce sádla
1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku
1 zakysaná smetana
ocet
sůl

Brambory a klobásky připravíme ve stejném množství. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásky nakrájíme na kolečka. Do kastrolu dáme sádlo a nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme nakrájené brambory a klobásku a rovněž zarestujeme. Zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme koření a necháme povařit. Potom do omáčky přidáme rozředěnou jíšku, kterou jsme připravili z másla a mouky (můžeme lehce rozředit mlékem). Omáčku dochutíme octem a zakysanou smetanou.

Podáváme s čerstvým chlebem nebo sucholožskými šiškami.

Další recepty Celý díl