Štědrák


U každé štědrovečerní večeře nesmělo chybět něco z čočky, hrachu nebo třeba máku, protože je to drobné, malé a je toho hodně. To pro další rok symbolizuje hojnost a blahobyt.
Těsto
1 kg polohrubé výběrové mouky
4-5 dl mléka
200 g másla
60 g cukru krystal
40 – 50 g kvasnic
2 žloutky
sůl
Náplně
Maková:
300 g máku
mletý cukr
vanilkový cukr
citrónová kůra
150 ml mlékaPovidlová:
Podle potřeby povidla zředěná rumemOřechová:
300 g mletých ořechů
cukr
vanilkový cukr
150 ml mlékaTvarohová:
400 g tvarohu
100 g mletého cukru
1 žloutek
citrónová kůra
rozinky
mléko na zředění
Z kvasnic, 1 dl vlažného mléka a cukru připravíme kvásek. Zaděláme těsto, vypracujeme bochánek a necháme jej vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Ze čtyř dílů vyválíme pláty, které postupně klademe na plech. První plát potřeme makovou náplní, přikryjeme dalším plátem těsta, dáme povidlovou náplň, plát těsta, ořechovou náplň, plát těsta a tvarohovou náplň. Poslední vrstvu buď přikryjeme pátým plátem nebo místa plátu vyválíme z těsta pláty, ze kterých uděláme na povrchu mřížku. Vkládáme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme 45 až 60 minut.