Loukoumades

Tradiční zlaté kyperské koblížky
500 g brambor
600 g hladké mouky
½ kávové lžičky soli
8 g sušeného droždí
1 lžíce krystalového cukru
500 ml vody z uvařených brambor
olej na smažení
Sirup na přelití
500 ml vody
500 g krystalového cukru
1 celá skořice
3 hřebíčky
1 polévková lžíce růžové vody (nemusí být)
Připravíme si sirup. Vodu s cukrem, skořicí a hřebíčky povaříme asi 3 minuty. Když směs vychladne, přidáme růžovou vodu.
Brambory oloupeme a uvaříme v dostatečném množství vody. Když jsou měkké, vodu z brambor slijeme a stranou ponecháme 500 ml bramborového vývaru. Uvařené brambory vidličkou rozmačkáme a vmícháme do vývaru. Směs necháme vychladnout.
Smícháme mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Přidáme brambory s vývarem, promícháme, přikryjeme utěrkou a směs necháme 1 hodinu odpočinout.
Rozpálíme v hrnci olej. Namočíme kávovou lžičku do studené vody. Lžičkou nabíráme směs, ze které vytváříme kuličky a opatrně je vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme, dokud nejsou kuličky zlatohnědé z obou stran. Usmažené koblížky vyndáme a položíme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej. Loukoumades pak ještě namáčíme do studeného sladkého sirupu, lze je sirupem i polévat. Podáváme teplé.