Saláty

Řecký okurkový salát

1 okurka
0,5 kg malých rajčat
kapari
stračí noha mořská
tříbarevné papriky
černé olivy
oregano
máta
sůl
pepř
olivový olej
ocet z jeřabin
bazalka
ovčí tvaroh

Okurku nakrájíme podélně, přidáme kapari. Stračí nohu mořskou mít k dispozici asi nebudeme, ale salát je dobrý i bez ní. Dále nadrobno nakrájené tříbarevné papriky a černé olivy, nakrájené na kousky. Černé olivy jsou vhodnější než zelené, protože zralé a tedy i měkčí. Dále čerstvé oregano, dobrá je i česká varianta dobromysl, sůl a pepř. Zalijeme olivovým olejem a pořádně promícháme.

Zalijeme octem z jeřabin. Pokud nechceme čekat, až se nám za týden nebo dva jeřabiny vymacerují, použijeme vinný ocet červený, ale nepřislazovaný medem. Přidáme malá rajčátka, překrojená napůl, čerstvou bazalku, mátu a navrch ovčí tvaroh.

Další recepty Celý díl