Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát v italských provinciích, z nichž každá má svůj osobitý šarm (2003). Scénář a režie J. Hykl

Puglia, pro niž se v češtině vžil název Apulie, je kraj, který leží na podpatku „holínky“, ke které se přirovnává tvar území Itálie. Nejvíce se tu pěstuje vinná réva a pak tu vidíte rozsáhlé sady olivovníků. Apulie patří k největším producentům vína a je největším výrobcem olivového oleje v Itálii. Vinaři tady dělají víno jednoduché, stolní, ale někdy překvapivé kvality a vždy za velmi dobrou cenu. Místní vinařská tradice je neoddělitelně spojená se starověkými Řeky, kteří tu začali jako první pěstovat révu. Apulie pak byla známá jako „sklep Evropy“, její vína byla skvělá, charakterní, vysoce vážená a v severní Evropě vyhlášená jako vhodná k míchání, dávající sílu a barvu vínům produkovaným v méně příznivých oblastech.

Kraji Abruzzo se někdy říká hornaté srdce Apeninského poloostrova. Ve všech jeho čtyřech provinciích, v L’Aquile, Chieti, Teramu a Pescaře se pěstuje réva. Abruzzo bylo ještě donedávna vnímáno jako region, jehož vína sloužila především k míchání s víny jiných oblastí, kam bylo převáženo v cisternách. Před několika lety nastala radikální změna a mnohem více místního vína se začalo lahvovat. Brzy se ukázalo se, že v kraji Abruzzo mohou vznikat skvělá vína, která směle konkurují věhlasnějším oblastem.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST
ŽánrDokument