Jak se žije ekologickým farmářům. Režie O. Pruša

Litujeme, ale v současné době není pořad v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Cílem ekologického zemědělství je udržení úrodnosti půdy, skoncování se znečišťováním životního prostředí a produkce kvalitních biopotravin. Protože ekologické zemědělství představuje hospodaření na půdě bez používání umělých hnojiv, chemických postřiků, hormonů a syntetických látek, je logické, že se snižuje produktivita a zvyšují se rizika takového podnikání. K nim patřil od prvopočátku v našich podmínkách také ztížený odbyt bioproduktů, což už se naštěstí stává minulostí. Kvalitní zdravé biopotraviny se už naučil vyhledávat – spolu s těmi evropskými – i domácí spotřebitel. A tak snad bude přibývat také ekofarmářů, které Evropská unie náležitě podporuje.

V pořadu brněnského studia ČT se v cyklu Náš venkov za některými ekofarmáři podíváme. Ze sortimentu kvalitní, zdravé produkce bude řeč o mléku a sýrech na kravské i kozí farmě, o biopotravinách z polí, ale také třeba biovínu či produkci léčivých rostlin, koření a čajů. Farmáře navštívíme přímo na jejich hospodářstvích a také se zúčastníme na farmě v Pavlově předání Bartákova hrnce – ocenění pro našeho nejlepšího biorolníka.

Stopáž18 minut
Rok výroby 2004
 P ST