Vyzkoušeli jsme
Masové tyčinky na gril
10. 6. 2025
Pokud chystáme grilovačku, můžeme v obchodech vybírat ze široké škály připravených specialit. My nakoupíme grilovací tyčinky a mletá masa na špejli, prozkoumáme jsme jejich složení a ochutnáme je spolu s odborníky.
Autor reportáže: Magdalena Havlíková
Veganské jídlo
27. 5. 2025
Vyzkoušíme veganskou polévku, pizzu nebo plněné knedlíky. Hotová jídla bez masa, vajec a mléka vyzkoušíme s odbornou i laickou porotou. Jak chutné a výživné jsou?
Autor reportáže: Tereza Hellerová
Oříškové pomazánky
13. 5. 2025
Oříškové pomazánky najdeme v obchodech v různých variantách – my spolu s odbornicemi a dětmi ochutnáme pět vzorků. Kolik obsahují oříšků a cukru a jak si na nich pochutnáme?
Autor reportáže: Magdalena Havlíková
Radlery
29. 4. 2025
Ovocné osvěžení s bublinkami, ale bez alkoholu. V teplejších měsících to může znít lákavě, co se ale vlastně ukrývá uvnitř barevných obalů radlerů? To prozkoumáme společně s barmanem, nutriční terapeutkou i laickou porotou.
Autor reportáže: Tereza Hellerová
Dubajská čokoláda
24. 4. 2025
Dubajská čokoláda je sladká specialita plněná pistáciovou a sezamovou pastou a křupavými kousky těsta. Zaplavila sociální sítě a z nich si to namířila přímo na pulty obchodů. Dubajské čokolády prodávané v Česku vyzkoušíme spolu s cukrářkou.
Autor reportáže: Anna Štumpf
Velikonoční pečivo
17. 4. 2025
Beránek, mazanec nebo perníčky patří k oblíbeným druhům velikonočního pečiva. Jak chutné jsou tyto výrobky z obchodů a jaké mají složení a výživové hodnoty, prozkoumáme spolu s odbornicemi i dětmi.
Autor reportáže: Magdalena Havlíková
Přednost zprava
15. 4. 2025
Nedání přednosti v jízdě je jedním z nejčastějších důvodů dopravních nehod. Spolu s policisty se vydáme na české silnice a podíváme se, v jakých situacích řidiči nejčastěji chybují.
Autor reportáže: Vít Hlásenský
Potravinářská barviva
15. 4. 2025
Používáme je na barvení velikonočních vajec, ale třeba i zdobení perníčků a dekorování dortů a dalších potravin. Jaké látky se skrývají za barvivy, která jsou často označena pouze svým éčkovým kódem?
Autor reportáže: Magdalena Havlíková
Sendviče
8. 4. 2025
Když si nestihneme připravit svačinu, můžeme v obchodech sáhnout po sendvičích nebo plněných tortillách, tzv. wrapech. Na jejich chuť i složení se podíváme spolu s odborníky a studenty gastronomie.
Autor reportáže: Tereza Hellerová
Jízda v pruzích
1. 4. 2025
Na silnicích bychom měli blinkry signalizovat, pokud se chystáme změnit směr jízdy. V praxi ale vidíme, že na to mnoho řidičů zapomíná – ať už při předjíždění, nebo na kruhovém objezdu.
Autor reportáže: Vít Hlásenský