Zápisky z cest

Letadlová loď

Ten okamžik je tady. Po létech závistivého sledování záběrů námořních stíhaček, několikerém shlédnutí hollywoodského trháku Top Gun a měsících vyřizování povolení od amerického námořnictva nasedáme do vrtulníku Sea Hawk. Vojenská základna v Bahrajnu pod námi rychle mizí a my letíme na severovýchod vysoko nad vlnami Perského zálivu.

Jistě nejsem jediný, kdo se kdy chtěl dostat na palubu válečné lodi. Mé dětství bylo ve znamení ohraných VHS kopií zahraničních filmů dabovaných jediným hlasem, které někdo propašoval za železnou oponu. Přesto nešlo odtrhnout oči od rychle startujících stíhaček F-14 z letadlové lodi ani nadšeného výrazu Toma Cruise v roli pilota Peta „Mavericka“ Mitchella.

Klukovský sen se přiblížil v letech 2003 – 2011, když se mi podařilo v rámci tzv. embeddingu natáčet s americkými jednotkami na iráckých válečných polích. Dílem štěstěny byla jednou z jednotek, se kterými jsem strávil hodně času, jedna rota námořnictva. Když pak vloni v mé hlavě dozrál nápad požádat US Navy o další embed, tentokrát na palubě lodi, ze které vzlétají bombardéry proti Islámskému státu, měl jsem prvotní kontakt. Obnovené dětské nadšení a zkušenost, že některé zdánlivě nemožné věci se může podařit naplnit, jsem vyplňoval jeden dotazník a formulář za druhým. Když zhruba po půlroce dorazilo povolení, byl jsem skoro na vrcholu blaha. Ten pak nastal, když se kola vrtulníku Sea Hawk dotkla obří paluby USS Harry S. Truman. Toto plavidlo je jednou z celkem deseti letadlových lodí amerického námořnictva a v těchto měsících se plaví jako součást válečné operace proti Islámskému státu vodami Perského zálivu. Obří loď má na své palubě 69 bojových letadel a vrtulníků.

Následujících 24 hodin bylo nesmírně nabitých. Běhání po letové palubě a natáčení startů a přistání na pohybující se lodi uprostřed Perského zálivu bylo, pochopitelně, nejatraktivnější. Ale celý zbytek ohromné lodi byl taky fascinující. Vnitřní hangáry, požární stanice rozeseté po celé lodi, jídelna pro mužstvo, jídelna pro důstojníky, kilometry chodeb a kabelů. O letadlových lodích mám docela dost načteno, ale realita je, bezpochyby, vždycky atraktivnější. A nutno dodat, mnohem mnohem hlučnější. Spát se dá na lodi jen se špunty do uší. I tak vás ale každé přistání dvacetitunové stíhačky probudí – celá loď se otřese až ke kýlu a rána je to silná. Na letové palubě to bez špuntů do uší a sluchátek přes ně ani nejde. A pak ještě jedna věc na mě udělala silný dojem – neskutečná zdvořilost všech lidí, se kterými jsme se na USS Harry S.Truman sešli. Tolik „excuse me,“ „please, go first,“ jsem nikdy neslyšel, ani neřekl.

Musím se ale přiznat. Když se vrtulník s námi na palubě opět odlepil od paluby, řekl jsem si, že tohle nebylo naposledy.

Letadlová loď

Letadlová loď

Některým lidem se dětské sny plní. A některé z nich stojí za to vidět v Objektivu. Jakub Szántó si jeden svůj dlouholetý sen splnil a my se spolu s ním můžeme podívat na americkou letadlovou loď. Ve vodách Perského zálivu se podílí na boji proti organizaci Islamský stát.