Ochridské jezero

9. 5. 2021

Ochridské jezero bychom mohli označit za makedonské moře a nebyli bychom daleko od pravdy. Je to druhé největší jezero na Balkáně. Lemují ho zajímavá místa i příroda. Na úvod navštívíme nedaleké historické město a hned potom vyrazíme na plavbu.

videoOchridské jezero
...
video video

Ochridské jezero

Mapa

Přejít na obsah dílu


Skopje

21. 1. 2018

Hlavní město Makedonie obklopené vysokými kopci je rozdělené řekou na dvě části. Obě jsou velmi odlišné architekturou i etnickým původem obyvatel. Ulicemi města nás provede manželský pár z Česka. Autor následující reportáže Miroslav Čapek nám vysvětlí, proč historické jádro města museli postavit nanovo i jak se jim to povedlo.

videoMakedonie: Skopje
...
video video

Makedonie: Skopje

Mapa

Přejít na obsah dílu


Údolí řeky Vardar

30. 7. 2017

Byl kolébkou antické civilizace, jako první v Evropě se tu objevili křesťané a působili tu světci Cyril a Metoděj před tím, než přišli na misi do Čech. Řeč je o Makedonii – o zemi, která do značné míry určovala dějiny dnešní Evropy. Mnohá místa, která bohaté dějiny připomínají, leží v údolí řeky Vardar. Vezme nás tam Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.

videoMakedonie: Údolí řeky Vardar
...
video video

Makedonie: Údolí řeky Vardar

Mapa

Přejít na obsah dílu


Ochrid

18. 5. 2008

A z Indie teď míříme zpátky do Evropy. Konkrétně do Makedonie. Tato země bývá někdy zbytkem Evropy označována za soudek střelného prachu, který může kdykoli explodovat. Důvody jsou jasné – národnostní problémy a ne zcela vyjasněné vztahy se sousedy, hlavně s Řeckem. My se teď ale podíváme do poměrně klidného Ochridu na jihozápadě země u Albánských hranic. A jak sami uvidíte, je toto místo hned z několika důvodů na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

videoMakedonie
...
video video

Makedonie

Přejít na obsah dílu