Apollo 13 » Archiv


USA: Apollo 13

22. 8. 2010

Mluví se o ní jako o nejúspěšnější neúspěšné akci v dějinách americké astronautiky. Psal se rok 1970, lety do vesmíru už se berou tak trochu jako samozřejmost. Řeč je o Apollu 13. Na palubě byl tehdy i Jim Lovell, astronaut s českými kořeny. První dny letu probíhaly bez problémů, pak se ale v řídícím středisku ozvalo ono známá: „Houstone, máme problém.“ A právě Jim Lovell je považován za muže, který dokázal posádku Apolla 13 v pořádku dopravit na Zem. Tu čest se s ním setkat měl i reportér Michal Kubal.

videoApollo 13
...
video video

Apollo 13

Mapa

Přejít na obsah dílu


Jim Lovell v ČR

11. 4. 2010

Jestli měl příběh Apolla 13 skoro pohádkově šťastný konec, pak samotný příběh Jima Lovella už jako pohádka začal. Je to vyprávění o neuvěřitelném a přesto splněném klukovském snu a taky o obrovské odvaze vykročit na cestu s těmi nejambicióznějšími horizonty. Byl by to možná skoro kýč, kdyby se to všecko doopravdy nestalo.

videoApollo: Jim Lovell v ČR
...
video video

Apollo: Jim Lovell v ČR

Přejít na obsah dílu


Profil Jima Lovella

11. 4. 2010

Říkalo se, že komunisté byli připraveni nechat Jima Lovella na palubě Apolla 13 v kritické nouzi přistát i na území socialistického Československa. On sám měl odpovědět, že by měl opravdový problém se do tohoto státečku v srdci Evropy strefit. Nakonec tady ale přeci jen přistál a v jeho stopách se z Ameriky vrátil i Michal Kubal. Na západě Čech objevil mimo jiné druhou českou vlajku, která s Jimem Lovellem putovala do vesmíru v Apollu 13.

videoApollo: profil Jima Lovella
...
video video

Apollo: profil Jima Lovella

Přejít na obsah dílu


Profil mise

11. 4. 2010

11. dubna 2010 – dnes je to přesně 40 let, kdy z Floridy ve Spojených státech odstartovala ambiciózní vesmírná mise, která měla posunout hranice lidských možností. To se podařilo, ale způsobem, který nikdo nečekal ani nenaplánoval. Drama Apolla 13 je proto i po dlouhých letech notoricky známé. Obsahuje ale dodnes neobjevená zákoutí.

videoApollo: profil mise
...
video video

Apollo: profil mise

Mapa

Přejít na obsah dílu