30 minut

14. října 2012

Obsah dílu

Velká Británie: Londýn – víkend — Slovensko: Dunaj – Gabčíkovo — Rwanda: Kigali a genocida — Barma: Zlatá skála

Části dílu

01:05
Londýn – víkend
    Možná, že znáte rčení, že máloco je tak nudné jako anglická neděle. Pravdou je, že pokud jste někdy strávili v Anglii neděli, zvlášť na venkově, nebo na maloměstě, nezbude vám než souhlasit. Pokud ovšem neděli, případně rovnou celý víkend, prožijete v Londýně, zjistíte, že to zase nemusí být tak hrozné. A jako důkaz nabízíme několik typů.
    08:19
    Dunaj – Gabčíkovo
      Pamětníci na maďarsko-slovenském pomezí si dodnes připomínají dvě ničivé povodně, při kterých Dunaj zaplavil v padesátých a šedesátých letech minulého století celé rozsáhlé pohraniční území a napáchal, zvlášť kolem Komárna, nevyčíslitelné škody. My se teď do tohoto kraje podíváme a zastavíme se i u vodního díla Gabčíkovo, které udělalo dalším povodním přítrž. Zatím. Od jeho dokončení uběhne právě teď v říjnu 20 let.
      16:51
      Soutěž
        17:24
        Kigali a genocida
          Po týdnu se v Objektivu vracíme do Rwandy. Prošli jsme její krásy i zajímavosti, ale je to také jistě země, která u většiny lidí vyvolá vzpomínky na občanskou válku. Ta vyvrcholila v roce 1994 genocidou s téměř milionem obětí. Proto by se mohlo zdát, že je dodnes Rwanda místem, kam se turisté příliš nehrnou. I když všechno je ve skutečnosti trochu jinak. Ve Rwandě natáčel Martin Strouhal.
          24:14
          Zlatá skála
            V poslední reportáži nás čeká Barma a jedno z jejích nejposvátnějších míst. Zlatá skála, pagoda, která není jen pamětihodná, ale taky pohledná. Unikátní kamenný útvar, který může být stejnou alegorií Boží milosti jako nesmírné křehkosti rovnováhy stvoření. V následujících minutách ale mimo uvidíte, že lidé k této poezii ducha a přírody dokážou přistupovat v pravdě pragmaticky.
            Přehrát celé video
            Stopáž30 minut
            Další díl
            21. října 2012

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám