Nový trend životního stylu – dumpstering (2011)

Zatímco ceny potravin ve světě dosahují rekordních výšek a způsobují pád nejednoho afrického režimu, v České republice tvoří vyhozené potraviny čtvrtinu komunálního odpadu a zemědělci vylévají mléko na pole. Češi vyhodí do popelnic 3 miliardy korun ročně. Jsou v přepočtu na obyvatele na 8. místě v plýtvání surovinami v rámci EU. Není něco špatně? A dá se s tím něco dělat? Ne každé jídlo „na vyhození“ musí nutně skončit v popelnici. Už i v České republice začínají efektivně pracovat organizace, které se starají o jeho další využití a distribuci. Například brněnský restauratér Richard Hošek se nechal inspirovat v Německu a zorganizoval síť partnerských restaurací, které rozdávají zbylá denní menu bezdomovcům a ještě při tom ušetří. Potravinové banky zase shromažďují potraviny, kterým končí datum trvanlivosti, a distribuují je potřebným. Pražští bezdomovci nás provedou popelnicemi a představí svou pestrou kuchyní. A seznámíme se s vyznavači dumpsteringu, což je životní styl, při němž se lidé živí hlavně věcmi, které najdou v popelnici nebo dostanou zdarma, přičemž nemusí jít jen o to ušetřit, ale i nezvyšovat spotřebu a zabránit plýtvání. Odborník na zemědělství Petr Tuček nás zasvětí do někdy až bizarních tajů globalizovaného potravinářského trhu a prozradí, že soběstačnost už zase není sprosté slovo. Připravil Karel Koula.

Stopáž26 minut
Rok výroby 2011
 ST
ŽánrMagazín