Mýdlo

500 g olivového oleje
310 g kokosového oleje
190 g palmového oleje
125 g hydroxidu sodného
380 ml destilované vody
aroma
barviva
přísady
Do zavařovací sklenici nalijeme destilovanou vodu a vsypeme hydroxid sodný. Mícháme dokud se úplně nerozpustí a necháme vychladnout na 27 až 40 °C. Rozpustíme všechny tuky v nerezovém hrnci, na stejnou teplotu a za stálého míchání vlijeme hydroxid do tuku. Mícháme svižně celou hmotu. Správná hustota je v okamžiku, kdy jsou na hladině patrné nerovnosti způsobené mícháním a hladina se neslévá v rovnou plochu. Čehož dosáhneme tak po 30 minutách. Na konci míchání můžeme přidat některé zkvalitňující oleje, například mandlový nebo avokádový. Úplně na závěr přidáme aroma a barvivo. Hmotu nalijeme do formy vyloženou fólií, necháme 24 hodin uležet, vyklopíme a necháme 4 až 6 týdnů vyzrát.
Ohodnoťte tento recept: