Citronový koláč

Korpus
150 g hladké mouky
100 g másla
75 g cukru
2 žloutky
Smíchejte mouku, špetku soli a máslo. Vmíchejte cukr. Nakonec vetřete žloutky a rychle vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechejte 30 minut uležet v lednici. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku. Tu pak umístěte do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23 cm. Pak je překryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Pečte 10 minut, odstraňte papír s luštěninami a dopečte korpus na 170 °C asi 8–10 minut.
Náplň
1 vejce + 4 bílky
120 g cukru
3 citrony
150 g smetany ke šlehání
Mezitím si připravte náplň: našlehejte vejce, bílky a cukr. Přidejte šťávu ze tří citronů, strouhanou kůru z jednoho citronu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Vlijte nejdříve 3/4 citronové náplně na korpus a nechte v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce přidejte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně. Dozdobte malinami a podávejte nejlépe teplé.
Ohodnoťte tento recept: