Geniální nápady, odvážné experimenty a inspirativní příběhy s Ivetou Toušlovou a Jiřím Rejmanem

Obsah dílu

Přehrát vše

Letadlem na Václavské náměstí

Na začátku našeho prvního příběhu byla bláznivá sázka s kamarády. Vypravit se letadlem Prahy, dojet s ním na Václavské náměstí a dát si tam kafe. Jenže, jak známo, s aeroplánem se na silnici nesmí. Přesto Pavel Březina z Přerova tenhle divoký kousek dokázal. 14. března dosedl se svým strojem na letňanské přistávací dráze, k údivu řidičů se s ním propletl ulicemi metropole a skutečně dorazil k domluvenému cíli.
A nutno dodat, že se mezi auty pohyboval naprosto legálně. S tímto báječným mužem a jeho zvláštním strojem vás seznámí Jan Kiss.


Aerofobie

Někdo létání zcela propadne a další se ho naopak až panicky děsí. Ano, bezmála polovina lidí má totiž při vstupu na palubu strach. A zhruba každý desátý člověk, podle statistik, do vzdušného korábu nikdy nenastoupí. Téhle obavě se říká aerofobie nebo aviofobie a její spouštěče můžou být různé. Zážitek z dětství nebo třeba ztráta blízkého člověka. Faktem ale je, že pacienty hodně omezuje. V práci i v soukromí. Navíc léčba je náročná a hodně zdlouhavá. Proto se do ní zapojily taky některé aerolinky. Ve spolupráci s psychology se snaží všechny zájemce hrůzy z letecké dopravy zbavit. Jak? To zjišťovala Silvie Dymáková.


Výrobce smyčců

Kapka talentu, špetka štěstí, pořádná porce tvrdé práce a mistrovský nástroj. To jsou základní stavební kameny každého skvělého hudebníka. A třeba u houslistů k tomu, Iveto, musíš ještě přidat kvalitní smyčce. Výsledný efekt prý ovlivňují až z padesáti procent. Ještě na začátku novověku byly hodně jednoduché. Jejich výrobcům stačil ohnutý bambusový prut, na který do zářezů upnuly koňské žíně. Dnes se pro houslové virtuózy dělají mnohem složitěji a z těch nejlepších materiálů. A my můžeme být hrdi na to, že i v tomto oboru máme ve světové špičce svého zástupce. Seznamte se s Petrem Auředníkem z Říčan u Prahy.


Zmrzlina

K blížícímu se létu patří neodmyslitelně zmrzlina. Ale víte, kdo a kdy ji přivedl na svět? Jako otce by v rodném listě mohla mít klidně uvedeného Itala jménem Blasius Villafranca. Ten totiž v roce 1550 přišel na to, že lze cokoliv ochladit pod bod mrazu ve směsi sněhu, soli a ledku. Tento objev umožnil vyrábět osvěžující smetanový krém ve velkých vedrech. Oblibě se těšil i na panovnických dvorech. Dnes má tahle pochoutka stovky variací. Sladkých i slaných. A mistři oboru dokonce svou univerzitu se sídlem v Bologni. Ta pořádá taky světový šampionát nazvaný Gelato World Tour. Naším reprezentantem v tomhle klání je Jiří Hochman z Tábora. Jaká byla jeho cesta od profese číšníka do mezinárodní špičky, nám prozradí Petr Bělík.


Kouzelný cirkus

A na závěr vás pozveme do cirkusu. Ovšem ne tak ledajakého. Tenhle je kouzelný. Přesně tak se totiž jmenuje představení Laterny magiky. Mnohými odborníky je dokonce považováno za nejlepší kus v bezmála šedesátileté historii tohoto souboru Národního divadla. Letos slaví krásné čtyřicáté narozeniny a stalo se nejhranější divadelní inscenací nejen u nás, ale v celé střední Evropě. Čím si zdánlivě jednoduchý příběh získal děti i dospělé po celém světě se dozvíte z reportáže Jindry Pelikánové.


Stopáž30 minut
Rok výroby 2017
 P ST HD