Janův olej

Olej z třezalky tečkované. Nazývá se také „Janova krev“ (podle sv. Jana Křtitele), a to díky barvě, kterou díky macerování květů třezalky tečkované získá. Je ale pravděpodobné, že třezalkový olej se využíval už v pohanských dobách.

květy třezalky
olivový olej

Květy a poupata třezalky si nasbíráme nejlépe v poledne za slunného dne. Vsypeme je do vhodné, uzavíratelné nádoby a zalijeme panenským olivovým olejem. Květy musí být zcela ponořené, jinak hrozí, že zplesniví.

Nádobu uzavřeme a necháme stát tři týdny na slunném místě (např. na parapetu). Olej získá nádhernou červenou barvu.

Poté směs scedíme přes čistou utěrku a květy ještě vymačkáme. Olej uchováváme v uzavřené nádobě, nejlépe z tmavého skla.

Použití

V zimě se doporučuje jako kosmetický olej po koupeli. Dodává totiž tělu vitamín A. Dále ho můžeme použít na promazání při pohmožděninách anebo na různá zranění – Janův olej totiž napomáhá hojení. Lidové léčitelství jej používalo na výrony, otoky, rozpraskanou kůži apod.

Pozor! Jakmile olej použijete, dotyčná osoba nesmí na přímé slunce – třezalka totiž na kůži vyvolá reakci na světlo (projevuje se zarudlými skvrnami).

Janův olej

Janův olej

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl