Kari s lilkem, cizrnou a čerstvým koriandrem
4 až 6 porcí
Podle cestovatelky Dagmar Heřtové.
2 velké cibule
2 střední lilky
500 g rajčat, mohou být i cherry rajčátka
3–5 lžic rajské koncentrované šťávy, nejlépe typu pasata
4 stroužky česneku
2 lžíce kari koření (jemnější nebo středně pálivé)
6 polévkových lžic oleje
asi 5 cm čerstvého jemně nasekaného zázvoru
1 polévková lžíce koření garam masala
1 sklenice naložené cizrny (neboli římského hrachu)
velký svazek čerstvého koriandru do rýže i na kari
mořská sůl
pepř na dochucení
bílý jogurt na ozdobu
zrníčka granátového jablka na ozdobu
rýže basmati
Náš tip
Připravte si vlastní, čerstvou a voňavou směs garam masala umletím 1 lžičky zrníček kardamomu bez slupky, 2 lžiček římského kmínu, 2 lžiček skořice, 1 lžiček hřebíčku a 3 bobkových listů
Nejdříve si oloupejte cibule a nakrájejte ji na kostičky. Lilky omyjte a nakrájejte i se slupkou na větší kostky. V hlubokém kastrolu s těžkým dnem nechte prohřát olej a osmažte cibuli a lilky. Než změknou, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky 4 stroužky česneku a přidejte do kastrolu spolu s jemně nasekaným čerstvým zázvorem. Přidejte 2 lžíce kari koření a krátce osmahněte. Nakrájejte na kostky rajčata nebo na půlky cherry rajčátka, přidejte do kastrolu a nechte pustit šťávu, pak přidejte rajčatovou šťávu a okapanou cizrnu z konzervy. Nechte mírně vařit za stálého míchání 25 minut, dokud kari nezhoustne. Je-li třeba, trochu podlijte rajčatovou šťávou (trochu pasaty nařeďte vodou).
Mezitím si propláchněte studenou vodou v sítku rýži basmati, dejte do kastrolu a přidejte minimálně dvojnásobek vody. Vařte napůl přiklopené pokličkou na mírném ohni jen asi 10–12 minut. Uchovejte v teple.
Po uvaření kari ochutnejte, dochuťte solí a pepřem, přidejte 1 polévkovou lžíci koření garam masala a promíchejte.
Servírujte s horkou rýží basmati, kterou jste načechrali vidličkou a lehce do ní vmíchali hrst lístků čerstvého koriandru. Na talíř nejdříve dejte rýži, pak kari a přidejte hrst najemno nasekaného čerstvého koriandru. Nakonec při podávání ozdobte zrníčky granátového jablka a zjemněte bílým jogurtem.
Ohodnoťte tento recept: