Řecký salát

Podle šéfkuchaře Ioannise Asarlidise.

Ioannis nám vysvětlil, že každé správné řecké jídlo začíná tím, že se na stole objeví velká mísa salátu, řecký chléb a neperlivá voda. Salát je tedy něco jako předkrm. (A je to určitě dobrý tip pro věčné dietáře, kteří se snaží omezit velikost následujících porcí…)

rajčata
okurky
zelené papriky
červenou cibuli
černé olivy kalamata
petrželovou nať
vinný ocet
olivový olej
balsamicový ocet (nebo krém)
sýr feta
bílý a černý sezam (smícháme si předem v misce)
sůl

Zeleninu pečlivě omyjeme. Rajčata nakrájíme na větší kousky, cibuli na proužky, okurku oloupeme (můžeme na ní pomocí škrabky vytvořit podélné dekorativní proužky), podélně přepůlíme a opět nakrájíme na větší kousky. Papriky zbavíme jader a také nakrájíme.

Salát osolíme, zalijeme olivovým olejem a vinným octem. Vše promícháme (nejlépe rukama), a posypeme olivami.

Sýr feta nakrájíme na menší kostičky. Promícháme ho v misce s balsamicovým krémem či octem a kostičky pak ještě obalíme sezamovými semínky (černobílá mozaika na kostičkách sýra vypadá velice efektně) a poklademe jimi salát.

Nasekáme nadrobno petrželovou nať a salát jí dochutíme.

Pravý řecký salát

Pravý řecký salát

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl