Džem z rakytníku a muchovníku
Podle Daniely Okrouhlé
½ litru rakytníkové šťávy (např. vyrobené zastudena pomocí odšťavňovače)
½ kg plodů muchovníku
½ litru nízkokalorického sirupu ze stévie a fruktózy (k dostání v obchodní síti)
citron, nejlépe v biokvalitě
případně i přírodní citrusový pektin
Plody muchovníku obereme, nasypeme do síta a propláchneme. Plody nasypeme do hrnce přiměřené velikosti a dolijeme šťávou z rakytníku a půl litrem roztoku fruktózy a stévie. Bobule muchovníku trochu podrtíme tyčovým mixérem. Směs zahříváme na mírném plamenu za stálého míchání. Jakmile směs uvedeme do varu, vaříme pouhé 4 minuty. Směs by měla zhoustnout a přichytávat se na stěny hrnce – tak poznáme, že už želíruje. Přidáme šťávu z půlky citronu a zamícháme.
Zjistíme, zda nám směs opravdu želíruje správně: kápneme trochu na studený talířek a necháme vychladnout. Talířek mírně nakloníme a pokud směs neteče, džem je hotový. Pokud směs z talířku stéká, přidáme do ní přírodní citrusový pektin a případně ještě citronovou šťávu.
Sklenice na džem i víčka předem vypaříme horkou vodou anebo umyjeme v myčce, kde nastavíme vysokou teplotu.
Sklenice plníme horkou 1 cm pod okraj. Sterilizujeme po dobu 30–35 minut při teplotě 90 °C.
Daniela džem doporučuje k pečivu anebo přimíchat do bílého jogurtu. Džem ale není vhodný např. k pečení.

Ohodnoťte tento recept: