Polévka z potočnice
Britský recept od Dagmar Heřtové pro jarní očistu.
2–3 brambory
2 šalotky
20 g másla
3 velké stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
asi 50 g čerstvého nebo mraženého hrášku
pár lístků čerstvé máty
100 g čerstvé potočnice
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Nejdříve na rozpuštěném másle podusíme nakrájenou šalotku. Krátce osmahneme a přidáme na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájené brambory a hrášek. Chvíli mícháme, pak zalijeme horkým vývarem a necháme asi 7–8 minut vařit, než jsou brambory měkké. Dále už nevaříme. Přidáme omytou potočnici, lístky máty, trochu tymiánu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutnáme a případně ochutíme mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Zdobíme lístky máty a potočnice nebo pažitkou.

Ohodnoťte tento recept:
10 hlasů