Pupeny borovice lesní ve víně

(á la řecká retsina)

Doporučení pro sběr

Pupeny borovice se sbírají před jejich rozvinutím, na konci března a na začátku dubna. Sbírat se samozřejmě mohou pouze mimo chráněné přírodní lokality. Pupeny sbírejte z více stromů, abyste stromu nekomplikovali další vývoj.

Postup

Velkou hrst borovicových pupenů zalijeme 0,7 dcl bílého vína, necháme 24 hodin luhovat, poté scedíme a přelijeme do uzavíratelné nádoby.

Doporučená dávka

1 dcl vína denně, užíváme maximálně 7 dní

Účinky

Borovicové pupeny obsahují jedny z nejsilnějších přírodních antibiotik, tak zvaných fytoncidů. Ty podporují prokrvení, zklidňují, tlumí záněty a ničí choroboplodné zárodky. Éterické oleje borovice zmírňují kašel, ulehčují průduškám a jsou užitečné zejména v obdobích chřipkových epidemií. Borovice má opravdu silné účinky, a proto je třeba ji užívat krátkodobě a s rozvahou.

Pupeny borovice

Pupeny borovice

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl