Předjarní očistný čaj a rakytníková šťáva s medem

Předjarní očistný čaj
30 g listu ostružiníku
20 g kořene a listu pampelišky
20 g dobromysli obecné
20 g řepíku lékařského
10 g listu břízy
10 g listu jitrocele

Bylinnou směs zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut luhovat. Odvar scedíme – (anebo použijeme konvičku s pístem, tak jako v této epizodě Kouzelných bylinek – čaj má pak větší sílu) a pijeme.

Čaj má detoxikační účinky, zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, žlučníku a ledvin.

Rakytníková šťáva s medem

Dva díly medu a jeden díl rakytníkové šťávy dobře rozmícháme a směs vlijeme do skleničky. Získáme tak vitamínovou bombu, kterou si můžeme přidat třeba do čaje. (Teplota čaje by ale neměla přesáhnout 40 °C, jinak zničíme většinu zdraví prospěšných látek.)

Medovo-rakytníkovou směs uchováváme v lednici.

Pozn.: Rakytníkovou šťávu seženete např. v prodejnách zdravé výživy.

Předjarní očistný čaj a rakytníková šťáva s medem

Předjarní očistný čaj a rakytníková šťáva s medem

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl