Jahodová zmrzlina s mátou
500 g jahod
200 g tmavého cukru
200 ml vody
2 ks limet
velký svazek máty
Připravte si cukrový sirup. Rozehřejte v kastrůlku vodu, přisypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mátu a přiklopte pokličkou. Nechte vychladnout, ideálně do druhého dne. Čím déle máta v sirupu zůstane, tím více mátové chuti do zmrzliny dostanete. Sirup přeceďte, mátu do něj ještě důkladně vymačkejte.
Omyjte a nakrájejte jahody a rozmixujte spolu s cukrovým sirupem a šťávou z limetek. Nalijte směs buď do zmrzlinovače, nebo dejte do mrazáku a v pravidelných intervalech promíchávejte, dokud směs úplně neztuhne – cca 4–6 hodin. Pomícháváním, ideálně tyčovým mixérem) zabráníte vzniku ledových krystalků a zmrzlina bude hladká.
Můžete při podávání přelít bílým rumem – a máte jahodové mojito.
