Aróniový sirup
Velmi šetrnou a přitom jednoduchou metodou bez vaření můžeme získat velice koncentrovaný ovocný nebo bylinkový sirup. Místo varu dostaneme ze surovin vše potřebné díky páře, která zachová cenné silice, jež by se při klasickém postupu vyvařily.
zavařovací hrnec s odšťavňovacím nástavcem
1 kg plodů arónie
1 kg hnědého cukru
výraznější bylinky – např. mateřídoušku či tymián, množství i druh podle chuti
Na dno nádoby nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu, do vrchní cedníkovité nádoby vložíme arónii, bylinky (ty srazí přirozenou trpkost aronie) a cukr. Suroviny není třeba nijak pracně předem zpracovávat, můžeme použít bylinky v celku a arónii klidně se stopkami. Občas promícháme. Vroucí voda vytváří teplo a tlak, díky nimž získáme z bylinek i plodů silice i šťávu. Získaný sirup už je sterilní, takže je možné jej rovnou plnit do sklenic.
Ohodnoťte tento recept:
72 hlasů