Quiche s karamelizovanými cibulkami a tymiánem

Podle cestovatelky Dagmar Heřtové

Křehké těsto
220 g mouky
110 g másla + kousek na vymazání formy
1 žloutek vel. L (bílek ponecháme na potření těsta)
trochu studené vody
špetka mořské soli

kulatá forma na pečení o průměru 30 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, papír na pečení
keramické kuličky nebo fazole či rýži na zatížení
Náplň
asi 25 malých bílých cibulek
2 lžíce olivového oleje
400 ml třicetiprocentní smetany
4 vejce
1 lžička mořské soli
čerstvě namletý pepř
150 g tvrdého sýra (čedar, gouda)
1 větší svazeček čerstvého tymiánu

Nejdříve si připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli a vidličkou zpracujeme máslo. Přidáme žloutek a trochu studené vody a vše krátce zpracujeme do bochánku a dáme na chvilku do chladu. Máslem lehce vymažeme formu. Těsto rozválíme na velikost o trochu větší než je tvar formy a opatrně do ní těsto přemístíme. Lehce zatlačíme do okrajů dna formy. Těsto by mělo asi o ½ cm převyšovat okraje. Zbytek těsta odřízneme. Zakryjeme folií a dáme asi na 20 minut odpočívat do ledničky.

Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme cibulky. Malé cibulky oloupeme, pokud jsou trochu větší tak i rozkrojíme napůl. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a cibulky necháme asi 15 minut karamelizovat, dokud nebudou do zlatova. Sundáme z plotny, ovoníme pár lístky čerstvého tymiánu a dáme zatím stranou.

Vyndáme z ledničky formu s těstem, vnitřek vyložíme papírem na pečení a zatížíme sušenými fazolemi, rýží anebo keramickými kuličkami na pečení. Dáme do trouby a pečeme asi 15 minut tzv. na slepo, tedy bez náplně. Vyndáme, odstraníme papír s fazolemi, lehce potřeme bílkem a dáme na 5 minut do trouby dopéct. Vyndáme částečně upečené těsto a teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Připravíme náplň. V misce rozšleháme vejce a přilijeme smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme snítky tymiánu.

Do částečně upečeného těsta naklademe zkaramelizované cibulky, posypeme nastrouhaným sýrem a opatrně zalijeme smetanou s vejci. Ještě dozdobíme snítky tymiánu a necháme v troubě zapéct asi 25 minut, dokud koláč nebude zlatavý.

Upečený koláč vytáhneme a necháme asi 5 minut usadit. Opatrně odstraníme okraj formy, odejmeme spodní část formy a přemístíme na stojan nebo talíř, na kterém budeme quiche podávat. Ozdobíme čerstvým tymiánem a podáváme teplý, doplněný čerstvým listovým salátem.

Quiche s karamelizovanými cibulkami a tymiánem podle cestovatelky Dagmar Heřtové

Quiche s karamelizovanými cibulkami a tymiánem podle cestovatelky Dagmar Heřtové

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl