Jablečný ocet

celá jablka
voda (počítáme 400 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody)
cukr, raději třtinový (podle toho, jak jsou jablka sladká, odměříme 100 až 300 g cukru na litr vody). My ale doporučujeme vyrobit si zdravou verzi a nesladit pokud možno vůbec.

zavařovací lahev
papírové utěrky
gumičky

Do sterilizované nádoby nastrouháme celá jablka včetně jádřinců. Na 400 gramů jablek odměříme jeden litr vody. Vodu můžeme osladit. Nastrouhaná jablka nasypeme do nádoby, zalijeme, nádobu přikryjeme papírovou utěrkou a tu upevníme gumičkou. Nálev necháme stát 10 dnů na světlém a teplém místě, ale nikoli na přímém slunci. Dva až třikrát denně promícháme čistou lžící. Obsah lahve poté scedíme do jiné čisté nádoby, opět zakryjeme, a postavíme na jednadvacet dnů do chladu a temna. Tekutinu nakonec znovu přecedíme přes jemné plátno do uzavíratelné lahve – a ocet je hotov.

Použití

Jablečný ocet se v domácnosti vždycky hodí. Říká se o něm, že pomáhá při redukční dietě. Naše odbornice na zdravé vaření Míša Sedláčková je ale toho názoru, že nejlepší ze všeho je používat jablečný ocet do salátů nebo polévek. Pokud byste chtěli využít ocet jako detoxikační prostředek, můžete ho vyzkoušet a dát si denně malou skleničku octa. Míša ale tuhle detoxikační kůru nedoporučuje držet déle než týden. Ocet totiž hodně povzbuzuje činnost žlučníku a jater a dlouhodobější využití by mohlo mít nepříznivý dopad na celkový stav organismu.

Jablečný ocet se dá použít i zevně. Působí totiž jako desinfekce, takže po něm můžeme sáhnout při různých drobných poraněních, oděrkách či při bodnutí hmyzem. Máte-li problémy s akné, zkuste omývat pleť zředěným jablečným octem.

Jablečný ocet

Jablečný ocet

Ohodnoťte tento recept: 

184 hlasů

Další recepty Celý díl