Miso polévka ze zeleninového vývaru

pro 4 osoby

Tento recept není složitý, ale potřebujeme na něj trochu více času. Nejdříve je totiž třeba připravit si speciální zeleninový vývar, z něhož se pak vaří miso polévka.

Zeleninový vývar
2 mrkve
celer
lze použít i např. semínka a vnitřek z dýně (to, co nám zbylo, když jsme z dýně vařili), i jiné zeleninové odřezky z toho dne
1 cibule nebo cibulové slupky
2 ks bobkového listu
nové koření
řasa wakame – velikost 2 poštovních známek
rosolovka stříbrná (bílá čínská houba)
½ čajová lžička kozince blanitého (astragalus)
1 čajová lžička černého sezamu
1,5 litru studené vody
kousek zázvoru, oloupaný

Do hrnce dáme na malé kousky pokrájenou mrkev, celer, cibuli, popřípadě dýňová semínka včetně vnitřku dýně nebo další zeleninové odřezky, řasu wakame, rosolovku, zázvor a uvedené koření. Zalijeme studenou vodou, nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Poté vývar scedíme a vyvařenou zeleninu vyhodíme.

zeleninový vývar z první části receptu
200 g křehkého bílého zelí
120 g mrkve nakrájené na nudličky
120 g pórku
umeocet
olej
sůl
slabé rýžové nudle – tzv. vermicelli
2 polévkové lžíce rýžového nebo ječného misa

Zelí a mrkev pokrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Zastříkneme umeoctem. Zeleninový vývar přivedeme k varu, osolíme a část vývaru odebereme do hrnečku a necháme ho zchladnout. Poté do hrnce s vroucím vývarem vložíme orestovanou zeleninu. Krátce povaříme. Přisypeme rýžové nudle, vypneme a počkáme pár minut, než nudle změknou. Mezitím si v hrnečku ve zchladlém vývaru rozmícháme miso. Vroucí vývar by zničil důležité enzymy, které miso obsahuje. Do mírně zchladlého vývaru se zeleninou a s nudlemi vlijeme z hrnečku rozmíchané miso. Promícháme a nasypeme nakrájený pórek.

Tato polévka se dá brát sebou na cesty do termosky. V tomto případě použijeme pouze čistý zeleninový vývar, který osolíme a rozmícháme v něm miso. Nevkládáme do něj zeleninu.

Řasu wakame seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v obchodech s asijskými potravinami. Obsahuje mnohem více minerálních látek, než zelenina. Má schopnost odvádět z těla těžké kovy a snižovat hladinu cholesterolu. A co víc – je dobře stravitelná. Jen pozor na množství – denní porce by neměla přesahovat velikost poštovní známky. Řasa totiž obsahuje hodně jódu, látku, kterou naše tělo potřebuje, ale uvedené množství úplně stačí.

Rosolovka stříbrná je houba, která, tak jako řada dalších hub, posiluje imunitu. Seženete ji například na internetu.

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. U nás seženete také miso ječné. Miso pochází z Japonska a podle japonské tradice je to dar od bohů. Slovo „miso“ znamená „pramen chuti“. Má schopnost výrazně ovlivnit výživovou hodnotu jídla, které připravujete. Obsahuje totiž velké množství enzymů, které napomáhají trávení a obsahuje aminokyseliny – látky, které jsou pro naše tělo naprosto nezbytné. Podle japonských vědců na sebe miso váže těžké kovy a je dobrou prevencí proti rakovině anebo proti onemocnění srdce. Miso (sójové či ječné) seženete běžně v obchodech se zdravou výživou.

Umeocet pochází také z Japonska a vzniká fermentací švestiček umeboši. Veškeré fermentované potraviny jsou zdravé – a umeocet například prospěje vašim játrům. A je vhodný i pro děti.

Miso polévka ze zeleninového vývaru

Miso polévka ze zeleninového vývaru

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl