Jemná mrkvová pomazánka s domácí majonézou

5 velkých mrkví
½ celeru
150 g marinovaného tofu
1 velká cibule
řeřicha
sůl
2 lžíce lahůdkového droždí
100 ml domácí majonézy (vizte níže)
šťáva z citronu anebo jarní bylinky na dochucení
domácí chléb

Očištěnou mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kousky, přidejte na kostky pokrájené tofu a dochuťte řeřichou, lahůdkovým droždím a domácí majonézou. Osolte a vše rozmixujte. Pokud chcete, můžete ještě dochutit jarními bylinkami anebo citronovou šťávou. Pomazánka chutná nejlépe na domácím chlebu.

Domácí majonéza
2 čerstvé žloutky
sůl
pepř
10 lžic panenského olivového oleje
1 lžička octa

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí. Žloutky začněte v míse šlehat metličkou, postupně zašlehejte sůl, pepř a lžičku octa. Po kapkách přidávejte olej a každou kapku zašlehejte. Teprve, až majonéza začne houstnout, můžete olej přilévat tenkým pramínkem. Ke konci ale olej opět raději jen přikapávejte.

Domácí majonézu lze vyrobit i pomocí tyčového mixeru – je ale třeba mít vysokou úzkou nádobu na šlehání. Tyč mixeru spusťte až ke dnu, zapněte mixer a tyčí pomalým tahem pohybujte směrem vzhůru. Za pár vteřin máte hotovo.

Jemná mrkvová pomazánka s domácí majonézou

Jemná mrkvová pomazánka s domácí majonézou

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl