Výroba tinktury

Co je to tinktura?

Tinktura je bylinný výluh získaný delším máčením bylinky v alkoholu. V lékárnictví se tinktury používaly už ve středověku. Jejich výhodou je totiž trvanlivost a vysoký obsah účinných látek.

Výroba tinktury

Jeden díl nařezaných bylinek nebo pupenů se zalije pěti díly čtyřicetiprocentního alkoholu. Luhuje se 7–14 dní, jednou denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi.

Obvykle se užívá 20–25 kapek 3× denně.

Tinktury se tradičně vyrábějí z bylinek, jako je třezalka, lopuch, bazalka či řimbaba. Můžete použít i pupeny z vrby, olše, jasanu, buku či javoru. Možností je zkrátka nepřeberné množství. U domácí výroby tinktury je třeba si ověřit, zda vybraný strom, bylinka či keř nejsou jedovaté. Pokud byste se rozhodli pro tinkturu z pupenů jehličnanů – pozor na tis červený! Je prudce jedovatý a kdysi dokonce lovci namáčeli hroty svých šípů v jedu z jeho bobulí.
Bylinkářka Jarmila Podhorná

Bylinkářka Jarmila Podhorná

Ohodnoťte tento recept: 

169 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl