RakouskoRozhovory

Michaela Maurerová: Během natáčení všechna klišé o Rakousku padla

Existují známá klišé o rakouské kultuře?

Klišé určitě jsou, já sama jsem jim před cestou podlehla, ale během natáčení všechna padla. Myslela jsem, že Rakušané jsou spíše striktní a odměření, místo toho nakonec byli vřelí a přátelští. Změnil se během natáčení Váš pohled na Rakousko?

sportovní vyžití. Když jste v horách, pocítíte přírodu v tom nejsilnějším slova smyslu, Vídeň a Salzburg jsou zase místa spojená s bohatou kulturou a velkou tradicí a na jihu, u hranic s Maďarskem, ochutnáte skvělá, prosluněná vína.

Překvapilo Vás něco během Vašeho cestování při natáčení Bedekru?

Každý region má něco do sebe. Je to syrová země, můžete ji projít v pohorkách i v lakýrkách. K tomu, abyste si užili domáckost Rakouska, nepotřebujete bydlet v luxusním hotelu. Rakušané jsou také velmi čestní. Nezamčené kolo najdete přesně tam, kde jste si ho nechali. Během natáčení se nám stalo, že si náš kameraman zapomněl telefon na stole u stánku s jídlem, všude spousta lidí. Když si toho po hodině a půl všiml, nejenže mu prodavač telefon schoval, ale ani nechtěl nálezné.

Jak Rakušané vnímají Čechy?

I oni o nás mají spoustu klišé. Na druhou stranu, i díky naší společné minulosti, z dob Rakouska- Uherska, máme hodně společného. Mrzí mě, že nemáme tu jejich rakouskou disciplínu a nejsme tolik pořádkumilovní. Ale když se Rakušanům otevřeme a ukážeme jim naši slovanskou náturu, jsou k nám vždy vstřícní.

Naučila jste se díky natáčení vařit nějaké rakouské jídlo?

Zamilovala jsem si typický tafelspitz, což je jejich dlouze tažený vývar z hovězí květové špičky s kořenovou zeleninou. Nakonec se maso vytáhne a jí se zvlášť s křenem a bramborem a k tomu se podává silný vývar se zeleninou.

Co nejlepšího se dá pořídit na adventním trhu ve Vídni?

Určitě ten poctivý, nefalšovaný, kořením ovoněný a hlavně opravdu vánoční svařák, který si odnesete v hrníčku a pak už jen obcházíte stánky a necháváte si dolévat, protože těch variací je spoustu. Vídeňský trh je o neopakovatelné atmosféře Vánoc, najdete tu jen řemeslné stánky, perníčky a jiné pochutiny, ne pochybné prodejce, jako někdy u nás, ačkoli se to, naštěstí, pomalu lepší.

Na co se mohou diváci Bedekru těšit?

Poznají zemi, o které se pouze domnívali, že ji znají.

Petr Rajchert a Michaela Maurerová v Sama doma

Petr Rajchert a Michaela Maurerová v Sama doma

Moderátoři hosty pořadu Sama doma