RakouskoRozhovory

Petr Rajchert: Největší zážitky jsem měl vždy, když mi došlo, jak si lidé v Rakousku chrání a hýčkají prostor, jež mají k dispozici, aby v něm trávili velkou část života

Existují nějaká známá klišé rakouské kultury?

Nevím, zda existují přímo klišé, ale vím, že si mnoho lidí myslí, že Rakousko a Německo, potažmo Rakušan a Němec jsou v podstatě totéž. Malinko jsem v tom bludu také žil. Ovšem dvanáct návštěv dvanácti rakouských regionů mě z mé neznalosti dokonale probralo!

Změnil se natáčením v Rakousku Váš pohled na tuto zemi?

Stoprocentně! Nikdy před tím jsem si nikde neřekl, že tady bych mohl klidně žít! (Jsem totiž v jádru pecivál). Co Vás na cestě po Rakousku nejvíce překvapilo?

Připadá mi to, že ta země funguje pod vlivem jedné, docela dobré myšlenky. To mi třeba v ČR chybí. Ale aby bylo jasno: „Všude dobře, doma nejlíp!“

Jaký byl pro Vás během cestování nejsilnější zážitek?

Největší zážitky jsem měl vždy, když mi došlo, jak si tam lidé chrání a hýčkají prostor, jež mají k dispozici, aby v něm trávili velkou část života.

Jací jsou Rakušané?

Jejich země je velikostí srovnatelná s naší, ale v Rakousku, mi připadá, že si jeho obyvatelé víc uvědomují, že nemohou vše zabetonovat, zaasfaltovat a prodat. No a podle toho se Rakušané i chovají!

V čem bylo pro Vás Rakousko nejvíce odlišné oproti Německu?

Bedekr v Rakousku projel i některé větší regiony, což byla změna sama o sobě. Mohli jsme se více věnovat vinicím, lesům, cyklostezkám a třeba i bio farmám. Proto je pro mě Rakousko větší pohoda, klid, lepší jídlo a podobně. Ale také to může být jen tím, že v Německu jsme, až na pár výjimek, točili města.

Jak Rakušané vnímají Čechy?

Z dlouhodobého hlediska nevím, ale díky Bohu se už snad přenesli přes obraz Čecha, kradoucího v samoobsluze. Pravděpodobně jim došlo, že to byl jenom jeden z pozůstatků izolace za železnou oponou.

Máte vzkaz pro diváky, na co se mohou těšit?

Diváci se mohou těšit na skutečně slušné menu šéfkuchaře jménem Bedekr II. Takže, pokud si budou chtít udělat opravdu dobrý výlet v časovém intervalu takovém, aby to zvládli a přitom ještě třeba utužili vztah se svým partnerem nebo partnerkou romantickými zážitky, tak tady si rozhodně vyberou!

Co nejlepšího se dá pořídit na adventním trhu ve Vídni?

Nejspíš vánoční atmosféra jinak, než jsme zvyklí. Kdo obdivuje architekturu, užije si vánočně nasvícenou Vídeň i s jejím trhem. Pak už stačí dát si jenom jejich svařák a pusu své milé. Můžete si být jisti, že to zabere! A na dlouho!

Typický nefalšovaný bramborový vídeňský knedlík nebo nok?

Jestli mohu, tak prosím pstruha z Bodamského jezera s vařeným bramborem a to jejich vynikající víno k tomu.

Petr Rajchert a Michaela Maurerová v Sama doma

Petr Rajchert a Michaela Maurerová v Sama doma

Moderátoři hosty pořadu Sama doma