Pravda o chuti
Nemáme licenci pro přehrání na internetu
Přináší největší požitek ze všech lidských smyslů. Jsme schopni ošálit náš mozek a neládovat se nezdravými potravinami? Dokument BBC
Můžeme oklamat mozek, aby si myslel, že potravina je sladká, aniž by to bylo škodlivé a nebyl v ní cukr? Ukazuje se, že mechanismy, které rozhodují, zda nám něco chutná nebo nechutná, jsou mnohem komplikovanější, než si většina z nás myslí. Procesy, které probíhají v našem těle, když něco ochutnáváme, jsou neobyčejně složité. Jestliže chcete zjistit, jak funguje chuť, potřebujete prostředí, které naše kuchyně a jídelny téměř v ničem nepřipomínají. V jedné laboratoři se skupina lidí podrobí speciálnímu vyšetření. Má se zjistit, jestli mají předpoklady stát se profesionálními ochutnávači. Tedy pracovníky, kteří budou posuzovat chuť potravin, jež možná jednou budeme jíst.