Chřestový krém
250 g bílého chřestu
1 citron
2 lžíce cukru
5 plátků toastového chleba
125 g másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml smetany 31%
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Brambory
Chřest na polévku oloupejte po celé délce stonku a slupky dejte vařit. Asi po 10 minutách vývar sceďte a vložte do něj oloupaný chřest, citron, cukr, nakrájené brambory a plátky bílého chleba, který pohltí hořkost chřestu. Chřest vařte pár minut, aby byl na skus, a pak jej přendejte do ledové vody. Brambory uvařte doměkka.
Udělejte světlou jíšku s muškátovým oříškem. Zalijte ji chřestovým vývarem, přidejte brambory, nakrájený chřest a smetanu. Aspoň 5 minut povařte a vše rozmixujte.
Dokončení polévky
Hrst medvědího česneku
50 ml olivového oleje
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 bageta
1 lžíce bílého vinného octa
4 křepelčí vejce
1 vanička řeřichy zahradní
Polévku můžete hned jíst, nebo ji ještě zdokonalit. Medvědí česnek a olej rozmixujte na pastu. Část pasty smíchejte se strouhaným parmezánem, potřete jí rozkrojené bagety a dejte zapéct do trouby. Zbylou pastu dejte do polévky a promixujte.
Polévku na talíři můžete dozdobit také řeřichou, vinným octem a křepelčím vejcem.
Ohodnoťte tento recept: