Maso

Pečená jehněčí plec s pečenými brambory

1 jehněčí plec
2 hlavičky česneku
2 snítky rozmarýnu
Majoránka
Olivový olej
Sůl
Pepř
5 šalotek
100 g másla
300 g brambor grenaille

Hrášek s mátou:
500 g čerstvého hrášku
Máslo
Máta
Sůl
Pepř

Jehněčí plec očistíme a odblaníme. Podle bílé barvy tuku si ověříme, že maso je v dobré kondici. Žlutý tuk svědčí o stáří.

Utřeme česnek s rozmarýnem, majoránkou a olivovým olejem a vetřeme do masa. Maso necháme 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě.

Do pekáče dáme šalotky, česnek, máslo a odpočinuté maso. Vše přikryjeme alobalem a pečeme 3,5 hodiny při 160 °C. Po 2,5 hodinách do pekáče přidáme brambůrky a pekáč vrátíme na hodinu do trouby.

Po vyndání z trouby dáme maso stranou, brambory v pekáči rozmačkáme s trochou výpeku, šalotkami a česnekem. Zbylou šťávu z masa svaříme asi na třetinu původního množství. Na pánvi lehce orestujeme hrášek, osolíme a přidáme nasekanou mátu.

Porci masa servírujeme s mačkanými bramborami a hráškem, to vše přelité zredukovanou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl