Saláty

Salát s karamelizovanou jarní cibulkou

2 porce

1 svazek jarní cibulky
1 lžíce třtinového cukru
50 g másla
2 lžíce strouhanky
1 lžíce rozinek (propláchnuté a namočené)
Směs listových salátů (listy červené řepy, polníček, dubáček)
Mladé pampeliškové listy nebo rukola
Sůl
Pepř

Na dokončení salátu:
ředkvičky, kozí sýr, plátky anglické slaniny, tmavý celozrnný chléb

1. zálivka:
Olivový olej extra virgine
2 lžíce hnědého cukru
Bílý vinný ocet
Dijonská hořčice
Čerstvě mletý pepř
Sůl

2. zálivka:
2 lžičky medu
1 lžička hrubozrnné hořčice
Šťáva z poloviny citronu
3 lžíce olivového oleje extra Virginie
Špetka tymiánu
Sůl
Pepř

Na pánvi necháme rozpustit máslo. Cibulky podélně překrojíme na poloviny. Řezem dolu je naskládáme na pánev a necháme chvilku opékat. Cibulky posypeme cukrem a přidáme rozinky. Necháme karamelizovat, dokud cibulky nezezlátnou a nezměknou.

Mezi tím si do mísy připravíme směs listů salátů. Zkaramelizované cibulky sundáme z plotny a necháme vychladnout. Salát přelijeme jednou ze zálivek, které snadno připravíme smícháním všech ingrediencí.

Přidáme zkaramelizované cibulky, ředkvičky i kousek kozího sýra. Kdo bude chtít, může si ještě orestovat slaninu.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl