Vejce benedikt

4 ks pečivo bílé
4 plátky šunky
100 ml ocet
4 vejce

Omáčka
4 polévkové lžíce víno bílé
4 polévkové lžíce ocet vinný bílý
6 kuliček pepř barevný celý
1 list bobkový
2 žloutky
200 g máslo rozpuštěné

Jako první si připravte holandskou omáčku. Bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy dejte do malého rendlíku. Přiveďte k varu a vařte, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Šlehejte asi dvě minuty než obsah zbělá. Mísu sejměte z tepla a pak ke žloutkům pomalu a postupně vmíchávejte zbylý ocet i veškeré máslo. Přidávejte jej po troškách a každou další dávku přilévejte, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a zamíchejte do omáčky. Bulky rozpulte, namažte máslem, navrch dejte silnější plátek šunky a dejte zapéct do trouby. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Pak stáhněte výkon, aby voda jen probublávala. Pomocí vařečky vytvořte rychlým mícháním v hrnci vír a rozklepněte do něj vajíčko. Pomocí lžíce pomožte bílku obalit celý žloutek. Vařte 2-3 minuty. Rozpečené bulky vytáhněte z trouby a na šunku opatrně položte zastřené vejce. Servírujte obložené listem salátu, přelité holandskou omáčkou a posypané nasekanou pažitkou či petrželkou.

všechny recepty