Martinův mistrovský bramborový salát 2 kg brambor A (Princess) Brambory varného typu A odrůdy Princess uvaříme den předem ve slané vodě společně s mrkví. Kdo je opravdu velký gurmán, brambory a mrkev uvaří v silném vývaru z opečených hovězích kostí s přídavkem bílého vína. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku \"natáhnout\" chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky jako cibule. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Jablka, nejlépe každé jiné odrůdy, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce, a aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na osminky. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím kvalitnější, tím lepší. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již tři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR! |