Hlučínské koláče - 30 koláčů 300 g polohrubé mouky Nejdříve si připravíme kvásek: z poloviny vlažného mléka, droždí, 2 lžic cukru a 2 lžic mouky vymícháme řídké těstíčko a dáme do tepla vykynout. Mezitím si dáme pomalu roztápět tuky a také si prosejeme mouky a přimícháme k nim sůl a zbytek cukru. Do zbylého mléka rozkvedláme žloutky a vlijeme je spolu s vykynutým kváskem do připravené mísy s moukou. Důkladně vše zpracujeme v hladké těsto a až pak přidáme po částech pomalu rozpuštěné vlažné tuky! Opět zpracováváme v hladké nelepivé těsto. Že je správně zpracované poznáme tak, že se při vypracovávání nelepí a dělají se v něm vzduchové bubliny (moje babička říkala, že PUFá“). Těsto necháme v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Po prvním vykynutí promícháme a opět necháme 10 minut kynout (těsto tzv. přetužíme). Posypka Napřed vymícháme v míse tuk se žloutkem a cukrem, pak zapracujeme rukou mouku a vzniklé hladké těsto (podobné lineckému) necháme chvíli odpočinout v chladnu. Náplně Správný Prajzský“ koláč je vždy hodně naplněný, proto si připravíme dohromady náplní vždy o půl kg víc, než je mouky na těsto. Těsto nakrájíme na kousky o váze 4-50 g, zabalujeme ho do kuliček, klademe na vál a necháme kynout (můžeme přikrýt útěrkou). Pokud budeme dělat všechny náplně, vždy začneme tvarohovou a končíme makovou. První polovinu kuliček rozděláme na placičky, do kterých balíme kuličky z náplní o velikosti větších pingpongových míčků a dobře uzavřeme. Klademe na plech na pečící papír spojem dolů a necháme ještě chvilku kynout. Pak opatrně roztlačíme do tvaru koláčků (babička si pomáhala hříbkem na látání ponožek), ale ne příliš – zvětšení velikosti při pečení. Nakonec potřeme každý koláč vejcem rozšlehaným asi ve 4 lžících mléka a s přidáním lžíce cukru. Nezapomeneme hlavně na okraje! |