Chat

lékařka z Interní kliniky Fakultní nemocnice Ostrava

MUDr. Martina Bojková

Záznam chatu ze středy 21. října

Jana: „Preji hezky den . prosim o radu. trpim castym palenim zahy, ktere vede az ke zvraceni. Netrpim obezitou, ale jsem kuracka. Je mozne rychle ucinne pomoci? dekuji“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, kouření snižuje napětí dolního jícnového svěrače, je vhodné nejen z důvodu refluxu nekouřit. Existují účinné léky, které zabrání pyrose, předepsat Vám je může praktický lékař.“

GF: „Mělo by se na internu chodit i preventivně?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, není důvod chodit preventivně na internu. Preventivní prohlídky provádí praktický lékař, pokud zjistí, že vyžadujete odborné vyšetření, odešle Vás.“

BOŽENA: „dobry den již vice let sem pacientkou na plicnim v OV- stim ze sem podstoupila i kvulu kaslu a jinym problemem vysetreni co rok hadice do krku kde sem se nechal uspat - ale doktor mne zvysil omeprazol ne jen rano i vecer- nekde sem jednou slysela ze dlouhodobe tohoto uživani leku nei dobre - znala bych vaš nazor“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, žádný lék není bez nežádoucích účinků při dlouhodobém užívání. Omeprazol zvyšuje riziko patologických zlomenin ovlivněním kostního metabolismu, může vést k bakteriálnímu přerůstání v trávícím traktu,může způsobovat nadýmání, zácpu ale i průjem. Pokud je však jediným účinným lékem na Vaše potíže, budete jej muset užívat.“

Robert: „Dobry den mam delsi dobu reflux ale nyni mi boli uz druhy tyden bricho na leveve strane pri urcitem pohybu jako by mi tam neco tlacilo mam dlouhodobe problem s krcni pateri a nyni mi boli i obratel ktery mam vyhnuty asi v oblasti cca prave pupku taky jsem asi prostydl prave den pred bolesti muze to vse byt spojene s timto obratlem dekuji“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, pokud mají bolesti vazbu na pohyb, bývají muskuloskeletální etiologie, do břicha se bolest ze zad může propagovat. U Vás tomu odpovídají obtíže a anamnéza.“

Ilja: „Dobry den,trpim nechutenstvim psychickeho puvodu..Jak to resit?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, psychické potíže musíte řešit s psychiatrem, gastroenterolog se zabývá jinými příčinami nechutenství.“

DIS: „Je dobré chodit preventivně na gastro vyšetření?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, není důvod chodit preventivně na gastroskopii, pokud nemáte obtíže nebo výskyt rakoviny žaludku v rodině.“

NECRONY: „Jak kvalitní jsou APO-OME tablety?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, odpověď na veškeré dotazy týkající se kvality léků. Všechny léky, které jsou na trhu, musí schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv, který garantuje jejich kvalitu.“

ANTI: „Jak psychiatrické potíže můžou ovlivňovat potíže kt. řeší interní lékařství?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, všechny orgánové systémy v těle jsou propojené nádoby. Pokud máte psychické potíže, těžko můžete mít v pořádku zažívání a naopak, dlouhodobé potíže tělesné se musí zákonitě odrazit na psychice.“

DAYD: „Jak moc ovlivňuje lymfosarkom interní potíže?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, záleží na lokalitě nádoru, může se projevit útlakem okolních orgánů-u střeva zácpa nebo naopak průjem a samozřejmě bolestmi břicha.“

Zuzana: „Dobrý den,paní doktorko, Manželovi stačí aby si uskrnul hlt vína nebo piva a jde mu z úst cítit jak by propil celý předchozí den. Má problém s žaludkem nebo někde jinde? Moc dekuji za vaši odpoved“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, nemyslím si, že se jedná o vážný problém, který by vyžadoval vyšetření.“

DIS: „Někdy mám bolesti v břiše v době kdy cítím hlad, je to dobře?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, Váš dotaz by vyžadoval podrobnější anamnézu. Můžete cítit bolestivé stahy žaludku na lačno, toto není ovlivnitelné vůli, stahy žaludku a dalších částí trávícího traktu jsou řízeny autonomním nervstvem.“

Anna: „Dobrý den, prosím je potřeba chodit pravidelně na gastro vyšetření pokud trpím na pálení žáhy? Pokud si nedávám pozor na draždivé potraviny tak pálí každý den. Teď držím dietu a žáha je v klidu. Na vyšetření jsem byla před 5 lety. Znamená, ze pokud dieta funguje tak to není nic vážného? Děkuji“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, záleží, jaký nález jste měla při poslední gastroskopii. Pokud tam byla refluxní esofagitida, je vhodné zkontrolovat, zda je již vyléčená. Pokud byl nález normální a při držení diety nemáte potíže, není nutné pravidelně absolvovat gastroskopii.“

Vlastimil: „Mohu žít s vnitřními hemoroidy klidně celý život - a nezpůsobí mně žádné problémy?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, nikdo Vám neřekne dopředu, jak se budou hemoroidy chovat. Může se jednat o náhodný nález zjištěný při koloskopii, jindy se může projevit bolestí, krvácením, svěděním. Nejedná se o závažný problém, spíše obtěžující.“

Iveta: „Dobrý den. Paní doktorko, dá se z CRP při vyšetření krve poznat, zda je v těle nějaký nádor? Byly by hodnoty zvýšené? Děkuji.“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, CRP se tvoří v játrech, stoupá při zánětlivých procesech, revmatologických a nádorových onemocněních. Nádorová onemocnění se nediagnostikují zvýšením CRP.“

Kateřina: „Trápí mě nafouklé břicho a časté říhání po jídle, třeba i hodinu po jídle se mi tzv. Vrátí snězené jídlo nebo ho při říhnutí cítím. Co to může být za problém? Cca měsíc držím protikvasinkovou dietu, ale příliš se to nezlepšilo. Může se jednat o nějakou intoleranci? Moje břicho stále vypadá jak v 5. Měsíci těhotenství. Děkuji za odpověď.“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, je dobré vysledovat, pokud to lze, které jídlo obtíže zhoršuje. Může se jednat o intoleranci některé složky potravy, diagnostika je obtížná, spíše postupně zkusit vyloučit mléko a mléčné výrobky, pak zase lepek, samozřejmě nadýmavé potraviny jako zelí, brokolice.“

Dana: „Dobre ráno paní doktorko. Již dva roky mám problém s občasným šimráním v oblasti cca 10 nad spodkem hrudní kosti asi v jícnu, který mě nutí ke kašli. Na plicní mi řekli že by to mohl být reflux. Je to možné. Děkuji“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, může se jednat o reflux, diagnostika spočívá v 24h pH metrii jícnu, kdy se měří pH v jícnu a gastroskopie k vyloučení refluxní esofagitidy.“

Iva: „O kom vím, že užíval různé léky na cholesterol, měl s tím problémy (hlavně svalové, ale i krevní). Přesto , doporučujete je?“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, je jednoznačně prokázán benefit v užívání statinů na snížení hladiny cholesterolu ve smyslu snížení rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění v následujících 10 letech. Užívání má dané indikace, které je třeba respektovat. Pokud léky netolerujete, lze předepsat ezetimib, který nezpůsobuje bolesti svalů.“

marie bohuňovská: „Dobrý den, absolvovala jsem sono, CT, gastroskopii i kolonoskopii - na každé vyšetření jsem po objednání čekala průměrně dva měsíce a z těch "hadic" mám doživotní trauma a již nikdy více. Aby se vyloučila "rakovina" nebylo by rychlejší, jednodušší a také pro zdravotnictví levnější nejdřív vyzkoušet "onkomarkery"? a teprve potom hledat kde je nějaké ložisko? Mé vyšetřování trvalo téměř rok, kdyby to byla rakovina, už mě nikdo nezachránil. Můj partner zemřel na rakovinu plic, kterou přes rtg, CT, bronchoskopii - všude dlouhá čekací doba - diagnostikovali po pěti měsících od první návštěvy, kdy nejdříve bral 3x antibiotika. Kdyby nejdřív zkusili onkomarkery, mohl být léčen dřív. Děkuji za vysvětlení. M. Bohuňovská“

MUDr. Martina Bojková: „Dobrý den, onkomarkery neslouží k diagnostice zhoubných nádorů vyjma prostaty. Nejsou orgánově specifické, slouží k monitoraci efektu protinádorové léčby. Časový průběh vyšetření je dán kapacitními možnostmi, které jsou omezené.“