Chat

kardiolog

MUDr. Daniel Matouš

Záznam chatu z pátku 14. února

martina: „Dobrý den pane doktore,je vhodné sprchování studenou vodou?Syn měl zúženou cévu,jezdili jsme na pravidelné kontroly 1x za rok,nikdy žádný operační zákrok neměl,ale lékař mu sprchování studenou vodou nedoporučil.Syn mi řekl,že pokud má stres ,atp.sprchování praktikuje.Je to vhodné? Děkuji za Váš názor a přeji hodně štěstí“

MUDr. Daniel Matouš: „Dobrý den, sprchování studenou vodou všeobecně zakazovat nelze, myslím si naopak, že pravidelné otužování je zdraví prospěšné, všeobecně bych mozná nepodoporučoval lidem se skutečně s významně nemocným srdcem.“

SK: „Byl jsem kdysi operován - zúžena aorta - měl bych pravidelně navštěvovat kardiologa?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, ano pokud jste byl operován pro zůženou aortu, předpokládám, že se mohlo jednat o coarktaci aorty, v tom případě je vhodné alespon 1x ročně se nechat vyšetřit kardiologem , který Vám provedene echo srdce, případně konzultuje specializované centrum pro vrozené srdeční vady, dr. matouš“

SK: „Jak kvalitní jsou léky Lokren, Betaxa a Sandonorm?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, tyto léky patří do skupiny betablokátorů, které jsou velmi rozšířené u kardiologicky nemocných, nicméně léky které jmenujete již "méně moderní" pro jejich faramakologické vlastnosti, v dnešní době se již používají převážně jiné modernější betablokátory, pro jejich výhodnější farmakologické vlastnosti, jako jsou metoprolol, bisoprolol, nebivolol“

Anežka: „Dobré ráno. Jak je náročná operace - bypass? Jak se poté chovat?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, operace srdečního bypassu je dnes již velmi rutinní záležitostí na zkušených pracovištích, jedná se o bezpečnou a účinnou metodu léčby ischemické choroby srdeční, většinou spojeno s cca týdenním pobytem v nemocnici, pak je pacient propuštěn domů, celková doba rekonvalescence trvá cca 2 měsíce než se zhojí hrudní kost“

DAYD: „Nedávno zemřel profesor Vladimír Brzek - zasloužil se o rozvoj kardiochirurgie, znal jste ho?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, bohužel profesora Brzeka jsem neznal, takže Vám nemohou více odpovědět :)“

SK: „Může operace koarktace aorty způsobit psychiatrické potíže?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, samotná operace by neměla působit psychiatrické potíže, samozřejmě v případě komplikací celkové anestezie jako je přechodné nedokrvení mozku mohou být projevy spojené s tímto, zmatenost, ale trvalé následky jsou extrémně vzácné“

Alena: „Dobrý den, mám diagnostikovanou fibrilaci síní čekám až na mě přijde řada na katetritaci Mám z toho zákroku strach ale moje otázka:co dělat při záchvatu? Pouze čekám jestli fibrilace sama skončí jsem z toho hrozně nervózní.“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, ablace fibrilace síní se netřeba obávat, jedná se o bezpečný výkon, zároveň s velkou účinností, samozřejmě neznám podrobně váš případ, ale o případných rizicích spojených s ablací Vás musí seznámit váš ošteřující kardiolog , případě arytmolog který Vás k zákroku indikoval, při záchvatu/atace fibrilace síní na prvním místě je třeba nepanikařit a zkusit užít např antiarytimka -léky proti arytmii navíc, ale to je opět třeba konkrétně probrat s Vaším oš. kardiologem, s pozdravem D. Matouš“

Tomáš: „Dobrý den, jsem cca měcím po PE. Aplikuji si Claxane forte a ted se mi na nohou udělala vyrážka ( kopřivka). Je možné, že by to mohlo být po něm? A občas se mi objeví červené fleky v místě vpichu a modřiny. Předem děkuji za odpověd.“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, červené fleky, malé modřiny v místě nebo blízké okolí vpichu jsou zcela běžné, tím bych se neznepokojoval ,ale pokud máte rozsáhlejší vyrážku, skutečně může jít o alergicku reakci na clexane, v tomto případě se poradte se svým doktorem at zváží případnou změnu přípravku za fraxiparine, arixtra, případně jiný lék na "ředění krve", d. matouš“

Jana: „Dobrý den pane doktore, často mi buší srdce, vysoký tlak nemám. Na bušení mi byl předepsán isoptin, ale ten mi způsobil vyrážku, dostala jsem wasocardin, a ten se snad má přestat distribuovat mi sdělili v lékárně, jaký je jiný možný lék? A není třeba v mém stavu rentgen srdce, nějaké podrobnější vyšetření? Zatím vše řešeno s praktickým lékařem. Děkuji za odpověď, Jana“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, je třeba si nechat provést EKG Holter, což je základní vyšetření při diagnostice pocitu bušení srdce, ten si vyžádejte u svého prakt. lékaře, at Vás pošle k internistovi nebo kardiologovi, ten případně vyloučí zda se jedná či nejedná o skutečné srdeční "arytmie", často pocit bušení nemusím být způsobený srdečním onemocněním, může být i psychosomatické příčiny, zdraví D. Matouš“

Marta: „Dobrý den, je mi 56 let, beru prášky na vysoký tlak a často mi jakoby buší a občas vynechává srdce. Pozoruji to nejvíce v klidu večer. Chodím jednou ročně na kardiologii. EKG i výsledky krve mám v pořádku. Co byste mi poradil? Děkuji.“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, doporučuji nechat provést EKG Holter, což je základní vyšetření k vyloučení nebo odhalení srdeční arytmie v případě subj. potíží bušení srdcem“

Irena: „Vážený pane doktore, existují na snížení hladiny cholesterolu jiná účinná léčiva než statiny, tolik diskutované. Děkuji Irena“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, statiny jsou skutečně tím prvním základním lékem v léčbě vysokého cholesterolu, jsou hodně haněny, ale jedná se o velmi účinné a bezpečné léky, což bylo ověřenou řadou velkých seriozních studií, samozřejmě existuje celá řada jinýh přírodních přípravků, ale bohužel nejsou na ně seriozní vědecká data abychom je mohli doporučovat lidem k prevenci srdečních onemocnění, d. matouš“

Daniela Matoušová: „Čus z Tebe jednou něco bude“

MUDr. Daniel Matouš: „čau, jojo, třeba sládek :)“

Jana: „Dobrý den. Lecim se s uzkostnou poruchou. Občas mi přeskakuje srdce, exrrasystoly. Je to velice nepříjemný pocit a sám o sobě vyvolává úzkost a paniku. Jsou extrasystoly opravdu tak běžne a neohrozujici? Nechci běhat zbytecne po specialistech . Děkuji za odpověď“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, ano extrasystoly jsou skutečně benigní, nejsou nebezpečně, ovšem záleží na jejich počtu, který určí ekg Holter, který si nechte provést cestou nějaké interní nebo kardiologické ambulance, D. Matouš“

Hana: „Dobré ráno, jak snížit cholesterol celkové hodnoty 7, když obvodni lékařka - prý z důvodu dobré hladiny tzv. hodného cholesterolu nenasadila žádné léky. Děkuji.“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, 7 už je vyšší hodnota, nicméně je třeba si nechat spočítat celkove riziko - tzv tabulka score a pokud je riziko více jak 5% tak už bych léky na cholesterol nasadil, d. matouš“

Milan: „Dobrý den je cholesterol 5,5 nebezpečný? Děkuji.“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, chol 5,5 je mírně nad normu, je třeba brát v celkovém kontextu kardivaskulárních rizik, nechte si praktickým lékařem spočítat tabulku SCORE a pokud bude riziko pod 5% pak bych takto vysoký cholesterol prozatím neléčil, jen sledoval, d matouš“

Lenka: „Dobry den. Jak se potna správný srdecni puls. Kdyz si kdykoliv merim tlak, mam ho spíše nízký, ale srdecni pulz mam prakticky porad 95, ale i 120 - 128. Je to normální nebo se mam bát?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, doporučuji si nechat provést EKG Holter, který přesně popíše zda se jedná o arytmii či nikoliv a jaká je průměrná tepová frekvence, d. matouš“

Katka: „dobrý den pane doktore, je mi 32 mám mírnou nadváhu ale sportuji jak se dá, procházky výlety kolo ... občas mě píchne na levo u srdce ,, cím to je ?“

MUDr. Daniel Matouš: „dobrý den, pocit píchnutí u srdce většinou není srdečního původu, nicméně pro váš klid doporučuji si nechat udělat zátěžový test (ergometrii) který vyloučí že by se jednalo o bolesti na hrudi srdečního původu, d matouš“