Chat

specialistka na zdravotní prevenci a výživu

PharmDr. Margit Slimáková

Záznam chatu z pondělí 28. května 2018

ANTIMONY: „Co si myslíte jako specialistka na zdravotní prevenci a výživu o veganství, vegetariánství?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Jedná se o aternativní výživové směry, které podle mezinárodních výživových a lékařských organizací mohou být vhodné v každém věku i když zejména veganství už je hodně restriktivní a náročnější při něm zajistit veškeré živiny.“

Katka: „DObrý den paní doktorko, velmi Vás zdravím a přeji vše dobré. Chtěla bych se zeptat, měla jsem 2 roky problém s MA (spíše více pohybu a méně potravy než vracení atd.) problém je, že i když jsem se už z toho celkem dostala a váha šla mírně nahoru (174cm a 55 kg), pořád nemám menzes. Nemáte s tím nějakou zkušenost, jak to upravit, ať už bylinky atd.?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, to, že nedošlo k návratu cyklu je známkou, že stav ještě není v pořádku. Ze všeho nejvíce bych doporučovala soustředit se na zajištění kvalitní a dostatačné výživy. Pro tvorbu pohlavních hormonů je nezbytné určité zdravé procento tuku ve výživě i těle.“

Lucie: „Dobrý den, právě čtu Vaši novou knížku a moc se mi líbí. Mám dvě otázky. Jaký máte názor na glutamát? V malém množství škodí, neškodí? Jíst, nejíst? A Druhá otázka. Jaké ryby doporučujete? Říká se, že např. ty mořské jsou nezdravé vzhledem ke stavu mořských vod.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jsem ráda, že se knížka líbí. Glutamátay nedoporučuuji, protože kvalitní chutné potraviny nepotřebují dochucovat ani nepotřebujeme vylepšovat jídlo tak abychom se jím přejídali. Možným zdravotním rizikem těchto aditiv je i poškození zdravého střevního mikrobiomu. Z ryb stále doporučuji i ty mořské - při konzumaci asi okolo 3 porcí týdně je prospěšnost stále vyšší než případná rizikovost. Jsou hlavním zdrojem skvělých protizánětlivých omega 3 tuků.“

ANTI: „Co je vlastně zdravotní prevence podle Vás?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Je to ta nejlepší péče o svoje tělo, od zdraví prospěšného kvalitního jídla, přes dostatek spánku, pohybu, přátel a dobré nálady, samozřejmě nekuřáctví a když alkohol tak v přiměřeném množství....“

SAK: „Co si myslíte jako specialistka na zdrav. prevenci a výživu o abstinenci (nepití alkoholu vůbec)?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Abstinenství je zcela v pohodě a není důvod alkohol doporučovat. Zdravotní prospěšnost pro srdečně cévní systém je pravděpodobně alespoň z části dána i jen společenskou rolí alkoholu a množství, které může prospívat srdci už může zvyšovat rizika vzniku některých nádorových onemocnění.“

AK: „Jaká je nejlepší prevence ohledně konzumace nápojů?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Z nápojů je jednoznačně nejlépe pít jen ty neslazené, tedy vodu, čaje - bylinkové i pravé a jestliže nám chutná a prospívá káva tak i ta může být součástí zdravého pitného režimu. Naopak, co je nejlépe zcela vynechat jsou slazené nápoje a zejména při řešení metabolických potíží jako jsou obezita nebo cukrovka doporučuji omezit i mnohé džusy, ovocné šťávy a dnes populární ovocné freshe. Jsou zpravidla zdrojem mnoha cukrů a spíše dezertem než běžnou součástí pitného režimu.“

Andrea: „Dobrý den, Mohla bych se zeptat na Váš názor na low carb/high fat stravování? Děkuji za odpověď“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, nízkosacharidovu stravu při které se omezí sladkosti mohu doporučit úplně každému a měla by to vlastně být zdravá výživa. Přísnější nízkosacharidové stravování až tzv. ketogenní strava je už terepautickou stravou a doporučuji ji při řešení potíží jako jsou třeba cukrovka, obezita, nemoci srdce a cév anebo Alzheimerova demence. Téma je detailně vysvětleno lékaři na webu: www.cukrpodkontrolou.cz“

MC: „Jaké jsou podle Vás esenciální potraviny?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Z makroživin to jsou některé aminokyseliny a některé mastné kyseliny, což jsou stavební kameny bílkovin a tuků. Z mikroživn jsou to vitamíny.“

Tom: „Dobrý den paní doktorko, jaké oleje doporučuje? Např. slunečnicový olej, řepkový olej, kokosový olej, sádlo, klasické máslo nebo něco jiného? Jaký máte názor na nakupování zejména ve zdravé výživě? Našel jsem tam i nezdravé potraviny. Děkuji za odpověď.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, téma detailně vysvětluji na svém webu www.margit.cz ve článku Co je nejlepší na mazání a co na smažení. Ve stručnosti doporučuji jen minimálně průmyslově upravované tuky a olej což je máslo, sádlo, kokosový tuk a za studena lisované oleje. Za úplně zbytečné jíst až neprospěšné považuji tepelně upravené rostlinné oleje a margaríny s převahou tzv. prozánětlivých omega 6 mastných kyselin.“

Martina: „Dobrý den, může dcera (13 let) vynechat v jídelníčku sacharidy a obiloviny + vše, kde je toto obsaženo? Měří 153 a váží 46 kg. Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, může vynechat slazení cukry i obiloviny, i když v takto mladém věku jakékoliv velmi striktní omezení může být i rizikové z pohledu společenského a sama bych nedoporučila.“

Zdena: „Dobrý den,paní doktorko. Mám cholesterol 6,7. Snažím se vyhledávat potraviny se sníženým obsahem tuku, ale stravuji se ve školní jídelně a zjistila jsem, že vše je děláno na másle. To asi není dobré?!? Děkuji za odpověď.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, samotná hodnota krevního cholesterolu je málo vypovídající o riziku nemocí srdce a cév, ani nemusí být silně závislé na množství cholesterolu ve stravě. Potřeba omezovat cholesterol v jídle - tedy třeba i máslo je odůvodněná při geneticky dané hypercholesterolemii. Jink bych pro prevenci nemocí srdce a cév především doporučovala omezovat cukry, prozánětlivé trans tuky a omega 6 tuky.“

Hanka: „Dobré ráno, paní doktorko, je velký prohřešek smažit na olivovém oleji, nebo je lepší řepkový? Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobré ráno, na šetrné tepelné úprav je olivový olej bezva a pro tepelně a časově náročnější úpravy doporučuji sádlo a kokosový tuk.“

Mirka: „Dobrý den, paní doktorko, měla bych prosbu. Mám syna 28 let, žije s námi ve společné domácnosti. Má rád sladkosti, je obézní, má i zvýšený cholesterol, kouří. Chtěla bych se poradit, zda byste neměla nějakou radu nebo fígl, jak ho přimět, aby jedl ovoce a zeleninu, snažím se mu to vnutit, ale "moc tomu nedá." Moc děkuji, s pozdravem Mirka M.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Mirko, doporučuji domů nakupovat pouze kvalitní skutečné potraviny a připravovat jídla z nich. tedy žádné sladkosti, buchty, krekry, rohlíky, cereálie a další slazené polotovary. Když doma budou jen zdraví prospěšné potraviny, bude jíst pouze ty. Margit“

Tom: „Dobrý den paní doktorko, jaké oleje doporučuje? Např. slunečnicový olej, řepkový olej, kokosový olej, sádlo, klasické máslo nebo něco jiného? Jaký máte názor na nakupování zejména ve zdravé výživě? Našel jsem tam i nezdravé potraviny. Děkuji za odpověď.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, dotaz na tuky už jsem zde odpovídala a více najdete u mě na webu margit.cz. Na webu mám i text: Nezdravosti v zdravé výživě, kde ty hlavní problematické potraviny detailně vysvětluji. Ve stručnosti nedoporučuji třeba extrudované křupky, chlebíky a kaše. Neprospěšné až rizikové jsou i instantní sušená rostlinná mléka a agávový sirup a potraviny s ním slazené.“

Martina: „Děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz, četla jste knihu Mladí pro život? A jestli ano, jaký na ni máte názor? Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Omlouvám se nečetla a neznám. Sleduji hlavně zahraniční autory a moje oblíbené texty - studie i knihy propaguji na svých sítích - profesním Facebooku i v newsleteru Zdravé zprávy.“

Jana: „Dobrý den, ryby celý život jím, ale s odporem a velmi omezeně. Poradíte mi prosím, je lepší nahradit ryby doplňkem stravy s omega 3 a nebo jinou potravinou, kde jsou případně ještě tyto zdravé tuky obsaženy. Děkuji a přeju hezký den.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ryby jsou určitě nejlepším zdrojem omega 3 tuků, omezeně je najdete i v některých semínkách a ořeších a olejích z nich jako jsou třeba lněný, konopný a z vlašských ořechů. Jsou i v zelené listové zelenině. Vedle navyšování jejich konzumaci můžete i snižovat množství přijímaných omega 6 tuků a tak balancovat jejich poměr, protože ten je důležitější než jejich celkové množství.“

Zdena: „Paní doktorko, moc děkuji za odpověď, moc prosím, mohla byste mi prosím napsat jen pár zákl.potravin, ve kterých se objevují omega 6 tuky? Hledám na netu, ale nějak nemůžu nic najít:-) Moc děkuji, zdena“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Zdeno, omega 6 tuky jsou v nejběžnějších rostlinných olejích a margarínech jako jsou třeba slunečnicový, sojový a kukuřičný. Margit“

Kateřina Junková: „Dobrý den, nedávno mi zjistili histaminovou intoleranci. Bohužel je s ní spojená velmi přísná dieta. Je to zoufalství. Nevíte jak by se mohl enzym DAO vrátit zpět do střev, popřípadě ho aktivovat? Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, základem terapie histaminové intolerance je skutečně přísná dieta, ale její přísnost může být i velmi individuální. Více než dodržování velmi striktních pravidel diety doporučuji vlastní testování, co vše přesně vám dělá potíže. Prakticky tedy dlouhodobě detailně zapisovat, co vše dělá a nedělá potíže a na základě těchto zjištění sestavovat svoji vlastní dietní stravu.“

Dalibor Andrle: „Dobré ráno paní doktorko, před chvílí ve vstupu na tv jste mluvili na intoleranci na lepek v obilovinách (pšenici) a jeho bum mezi lidmi. Zeptám se na Váš názor není to spíše problém s glyfosátem kdy si zemědělci ulehčují práci se sušením obilovin a krátce před sklizní stříkají pole prsticidem, aby částečně se usušilo již na poli, který potom částečně zůstává v zrnu. Ptám se z toho důvodu, že si sem tam nechám naklíčit třeba špaldu, hrách, čočku atd. všechny semena mi krásně vyklíčí až na obilí. Přesto že je nakupuji v bio kvalitě tak mi neklíčí (jsou mrtvé?)“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, obsahová látka herbicidu RoundUp - glyfosát je skutečně problematická, původně patentovaná jako antibiotikum a poškozuje náš zdraví prospěšný střevní mikrobiom a takto může být i základem narušení fungování střev.“

Ema: „Dobrý den,víte co mě vadí?Že se každou chvíli rozcházejí názory téměř na vše...jednou máslo,jindy margarin,oleje ano jindy ne,kafe,dokonce teď uz i voda a pitný režim...kde je pravda,když to, co bylo zdravé ,se za půl roku změní a je to zase úplně jinak....knihu si koupím“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, naprosto vás chápu a sama neustále na svých vystoupeních tyto omyly vysvětluji. Faktem je, že při dodržování mého základního pravidla zdravé výživy, a to jezení skutečných kvalitních potravin (a potravin minimálně průmyslově upravovaných) a jídel z nich byste nikdy chybu neudělali. Moje doporučení jsou stále platná. Příklad: normálně tučné - tedy plnotučné jogurty jsou OK, také máslo, protže si jej stlučete i doma. Margarín je vysoce průmyslově upravený produkt a není třeba jíst.“

Marta: „Dobrý den, paní doktorko, doporučujete v rámci snižování cholesterolu používat tuk Flora light? Děkuji .“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, omezování cholesterolu ve stravě má smysl pouze při geneticky dané hypercholesterolémii, jinak žádné margaríny nedoporučuji a i tak pro všechny bude za mě vždy vhodnější a chutnější třeba olivový olej než margarín.“

Vladimír: „Dobry den, muze omezování stravy v těhotenství ohrozit matku nebo dite? Dekuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ano, může, i když je třeba detailněji probrat o jakém omezování píšete. Těhotenskou stravu detailně vysvětluji na svém webu - v textu i ve videu.“

Ema: „Prosím v čem spočívá riziko sušených rostlinných nápojů-"mlék"?nekupujeme kravské a manžel se bez sušeného neobejde.vsechna jsou špatná nebo jen např. sojové či jiné?děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jedná se o vysoce průmyslově upravované produkty, ty sójové v testech obsahovaly extrémně vysoké množství trans tuků, problematické je totiž to zpracování a u sóji i stravitelnost této potraviny. Kravské mléko může být bezva a když nemůžete tak z těch rostlinných bych doporučila čerstvé, nejlépe doma připravované a nejlépe z ořechů a semínek.“

Pavla: „Dobrý den, čím nejlépe sladit, když chci omezit cukr? Kávu a čaj nesladím. Myslím hlavně koláče, buchty,..., co si peču sama doma. Slyšela jsem, že existuje xylitol.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, u slazení je důležitější než hledat alternativy snižovat množství - tedy učit se vnímat přirozeně sladkou chuť potravin. Jinak domácí pečení chválím, je to vždy lepší než nakupovat hotovky, které jsou obvykle zbytečně přeslazené. Takže do domácích koláčů klidně používejte třeba i sušenou třtinovou šťávu a jen zkuste trochu postupně snižovat množství. Detailně možnosti slazení vysvětluji na webu v textu: Cukr a jeho zdravé alternativy.“

Petra: „Dobrý den,je mi 50 let a vcelku jsem stihla,ale začal se mi ukládat tuk pouze v břichu.Vypadá to nepřirozeně, spise jako těhotná?Proč se to děje a co se s tím da dělat?Děkuji Petra“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Petro, příčin můžeme být mnoho - moc cukrů v jídelníčku, nedostatek nebo nekvalitní spánek, stres....toto vše hormonálně podporuje ukládání tuků. Margit“

Eva: „Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu, jaké suroviny používat při pečení buchet a koláčů. I když podporuji zdravou stravu, děti milují a vyžadují domácí pečení sladkostí, což upřednostňuji raději než kupovat sladkosti z obchodu. Nechci jim to odepřít, přesto bych ráda pekla zdravě... Jakým způsobem je vhodné sladit, jakou používat mouku, kypřidlo? Zároveň jsem limitována financemi, často doporučované kokosové mléko, ghí, mandlová mouka... jsou finančně náročné.. Moc děkuji. Mějte se hezky.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste postupně vylepšovat své obvyklé recepty - mouku nahrazujte celozrnnou, pšeničnou vymněnte za špaldovou, snižujte množství cukru, vyzkoušejte nějaký recept z nízkosacharidových kuchařek třeba z webů cukrfree.cz a paleosnadno.cz. Obecně raději méně, ale kvalitně.“

Anna Paurová: „Dobrý den, prosím, jaký je Váš názor na tzv. nískosacharidové diety v pytlíkách jako třeba Cambritge nebo Ketodiet atd. .... Lze použít jako startovací, motivační pro lidi, kteří dlouhodobě v procesu hubnutí selhávají a zhubnout opravdu potřebují pro svoji velkou nadváhu? Nebo ketóza, kterou mají typo pseudopotraviny v těle vyvolat je nesmysl. Děkuji za odpověď.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jde o vysoce průmyslově upravované produkty a tedy za mě jednoznačně ne, zbytečné, drahé, nepřirozené a nikoho nenaučí zdravě jíst... Ketogenní strava založená na skutečných potravinách je terapeutická dieta, kterou při potížích doporučuji vyzkoušet. Její fungování dobře vysvětlijí knihy profesora Tima Noakse jako třeba Revoluce v jídle.“

Magda: „Dobré ráno, kdy začít podávat kravské mléko dětem? Dceři je 16 měsíců a pomalu odstavuji. Je lepší pokračovací kojenecké mléko nebo mám dávat kravské. Denně dostává kvalitní jogurt a občas i bio pastevecký sýr (nesolený). Děkuji M.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, kravské mléko není esenciální potravinou, a proto jej můžete podávat, ale ani vůbec nemusíte. Sama bych raději než mléko do jídelníčku dala zakysané mléčné výrobky. Umělé kojenecké mléko žádné dostatečně kojené díte vůbec nepotřebuje a nedporučuji, to raději rovnou to kravské mléko jak doporučuje i WHO.“

Kateřina: „Dobré ráno paní Slimáková, chěla bych se Vás zeptat, zda je vhodné/nevhodné používání sladidla ze stévie, pokud se snažím omezovat cukr a zda je vhodné jej používat v těhotenství a pro děti? Složení výrobku je: steviolglykosidy, stabilizátor: hydrogenuhličitan sodný, reg. kyselosti: kyselina vinná, L-leucin, přírodní aroma. Děkuji za Vaši odpověď, krásné ráno, Kateřina“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Kateřino, stévie je možná náhrada, i když raději bych prášek ze sušené celé stévie než tento izolát a obecně raději se učit vnímat méně sladkou chuť než hledat náhrady. Margit“

Eva Marešová: „Otázka jak snížit cholesterol jídlem, léky statiny po operaci nemohu brát, mám bolesti celého těla. Když je neberu je mi dobře. Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, tento dotaz je příliš obecný abych mohla jednoznačněji odpovědět. Obecně samotná hodnota cholesterolu není nijak důležitý parametr, zásadnější jsou hodnoty TG, frakce LDL cholesterolu a zánětlivé markery. Až podle těchto detailnějších výsledků jde určit jestli a jak je třeba stravu upravovat. A obecně je pro většinu pro zdraví srdce a cév nejprospěšnější omezení sacharidů a prozánětlivých tuků.“

Šebestová: „Dobrý den. Měli lidé vysoký cholesterol i v dobách našich babiček nebo je to jev dnešní doby ? Mají školní jídelny dnes opravdu "zdravé"!jídelníčky ? Čím nejlépe podpořit chuť k jídlu u seniorů ? Děkuji a zdravím.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, babičky zpravidla jedli skutečné potraviny a jídla z nich, ne dnes běžné vysoce průmyslově upravované extrémně slazené a svým způsobem i návykové potraviny, kterými se přejídáme. Školní jídelny mohou i dnes vařit skvěle, i když podle pravidel - platné vyhlášky to stále jde i velmi špatně. Pro zajištění té nejlepší stravy ve školách a školách za dodržování vyhlášky doporučuji, aby jídelny vstoupily do programu Státního zdravotního ústavu: www.zdravaskolnijidelna.cz Seniorů také nejvíce prospějí skutečné kvalitní potraviny a čerstvá jídla z nich. Ideální dobře výživné a stravitelné jsou třeba husté krémové polévky a vývary.“

Ivana: „Dobrý den, paní Slimáková. Ovoce a zeleninu doporučujete kupovat pouze v bio kvalitě,nebo se dá používat i ta z běžného super/hypermarketu? Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ideál za mě je lokální, sezonní a bio, ale i supermarketová zelenina a ovoce jsou lepší než žádné. Takže nakupujte podle možností, jídlo si užívejte a nestresujte se, když vše není ideální.“

Gábina: „Dobrý den, je lepší jíst jen 2x (3x) denně, jak jsem nyní četla, nebo víckrát, jak nám to bylo vštěpováno např. před 10 lety, aby tělo prostě nemělo hlad a neukládalo tuk.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ano omezení počtu jídel na 2 nebo 3 napomáhá zvýšení citlivosti vůči inzulinu a tak může být základem doporučení při řešení nadváhy a cukrovky. Téma vysvětluji v jedném ze svých videí na youtube, margit.tv, myslím, že se jmenuje: Kolikrát denně máme jíst?“

Anna: „Dobrý den, Margit, četla jsem Vaši knížku, sledují Váš blog. Doma se snažíme jíst zdravě (s občasnými úlety). Trápí mě ale pětiletý syn. Jako dítě jedl velmi dobře, ani nevím jak, ale zlomilo se to a on by jedl jen rohlíky, těstoviny, ... Sladkostem nebo sladkým jídlům se celkem vyhybame. Nevím, jak z toho ven. Všude čtu jděte příkladem, ale my jíme ke každému jídlu zeleninu, snažíme se dodržovat Váš zdravy talíř, pořád mu zkouším nabízet nové chutě, ale nakonec to stejně skončí u těstovin nebo u rohlíku, protože nic jiného nechce. Jsem zoufalá z toho, jak chudě se stravuje. Moc Vás zdravím a děkuji za odpověď, Anna“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Anno, doporučuji trpělivost a doma mít jen potraviny, které si přejete, aby syn jedl, tedy vůbec žádné sladkosti a rohlíky. Držím pěsti, Margit“

Simona Ihnová: „Dobrý den, bojujeme s výživou u mého syna - sportovce - triatlon. Co by jste doporučila kdy a jaké jídlo si má vzít před závodem?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, i sportovcům nejlépe prospívá ta nejkvalitnější strava. Je třeba aby syn pochopil, že bez kvalitního paliva - jídla nemůže tělo dlouhodobě podávat ty nejlepší výkony. Jídelníček je třeba nastavit individuálně, takto bych jen hádala. Je třeba vědět co jí dnes, co mu chutná, jak trénuje, jaký je jeho další režim....“

Lenka Procházková: „Dobrý den, byl mi zjištěn hraniční cholesterol (LDL), co jíst a co ne? Děkuji LP“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jestliže nejde o geneticky danou poruchu omezte zásadně sacharidy a prozánětlivé tuky - směřujte tedy k nízkosacharidovému stravování, jak je detailně vysvětleno na www.cukrpodkontrolou.cz“

Eva: „Zdravím,nedokážu si vysvětlit...na doporučení lékaře z důvodu zvýšené hladiny kys.močové a tuků jsem přestala konzumovat uzeniny,tučná masa atd...po dvou měsících hodnoty byly zvýšené.Čím to je?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, omezení průmyslově upravovaného masa jako jsou uzeniny také doporučuji. Problém může být, že jste začala namísto masa jíst více obilovin - tedy sacharidů.“

Tomáš: „Dobrý den, je dobré jíst ráno ke snídaní polotučný tvaroh s nakrájeným ovoce, pokud chci snížit váhu? Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jezte plnotučný a bude to ještě lepší.“

Eva: „Dobry den pani Margit,poprosim Vas o radu. Je podle vas potreba zavadet prikrmy u plne kojeneho,prospivajiciho ditete drive nez pred ukoncenym 6.mesicem? A pokud neni dostupna lokalni zelenina,sahla byste po sklenicce v bio kvalite nebo dovozove zelenine? Dekuji Vam za odpoved a Vasi praci,jste skvela!“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ne není, téma detailně vysvětluji v hodinovém videu s názvem: Výživa dětí - speciál, odpovědi na vaše otázky... Sama bych byla pro najít tu lokální zeleninu i kdyby tedy nebylo bio - stále lépe než hotovky.“

Mirka: „Dobrý den, kupuju šunku co nejkvalitnější, s co nejvyšším obsahem masa. Snažím se ji dětem dávat jednou za týden, ony ji ale mají rády a chtěly by častěji. Co si o tom myslíte. Holčička 5 let nemusí, ale kluci 13 a 16 let? Moc děkuji, fandím, sledují vás na FB.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, kvalitní šunku děti mohou i častěji.“

Klára: „dobré ráno paní doktorko, má dcera (21 měsíců) odmítá jíst maso i ryby a dokonce ani luštěniny do ní nedostanu. Mohla by jste mi poradit jakými potravinami nahradit. moc děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste pravidelně podávat vejce a zakysané mléčné výrobky, můžete zkusit doma ořechová másla a doma připravované rostlinné nápoje z ořechů a semínek.“

Gábina: „Ptala jsem se na počet jídel za den. Prosím Vás, a vadí tedy, když jím víckrát, ale tzv. po kouskách? Navíc bych nevydržela jíst jen 2x denně. Trochu nadváhu mám a nedaří se mi zhubnout jako dřív (nějak nezabírá to, co kdysi), ale žádné zásadní onemocnění. Je mi 41. Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jestliže někdo prospívá na více jídlech denně, je to v pohodě. Jestliže jíte vícekrát a máte potíže (třeba i tu nadváhu), určitě doporučuji počet jídel omezit. Při jídle se totiž uvolňuje hormon inzulin a ten omezuje spalování tuků.“

Kája: „Dobré ráno všem, já bych se také ráda položila dotaz. Posední 2 roky jsem měla potíže s vyšším tlakem a před měsícem jsme s paní doktorkou ,,asi" našly příčinu... v krvi mám vysokéhodnoty ,,trigliceridu" (omlouvám se za možná nesprávný výraz) přes 7,2... zatím mám přísnou dietu a tablety Lipanthyl, ale zatím s ´i s tím nevím rady. Je mi 45 let, sportuji, jím celkem zdravě... málo smaženého a tučného, nepiji alkohol...spíš minimálně... Stále mi vrtá hlavou, z čeho by to mohlo být. Je to porucha vstřebávání tuků??? Zatím mám absolutně beztukovou dietu. Jen dodám, že od mládí se mi pod kůží tvoří takzavané tukové boule. Může to mít souvislost?? Moc Vám děkuji za radu.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, také může jít o nadbytek sacharidů ve stravě a omezení tuků, při kterém jíme více sacharidů může být problémem. Zkuste více přečíst o nízkosacharidovém stravování.“

Kenejzová: „Dobrý den. Je mi 55. Od mládí mám sníženou funkci štítné žlázy. Od 53 - intoleranci na laktozu . Teď se přidal vysoký cholesterol (7,2). Jak se mám stravovat. Děkuji za odpověď. Kenejzová“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, toto už je kombinace více potíží, nejde řešit v rámci online odpovědi. Doporučuji řešit přímo s lékařem - nebo nutričním terapeutem, kterého vám doporučí.“

Vanda: „Dobrý den,četla jsem, že při bilkovinové dietě jsou povoleny potraviny s obsahem cukru nanejvýš s 5 g cukru na 100g těchto potravin.Při sledování vyživové tabulky na potravinách se tedy sleduje množství jen cukru nebo celkové množství sacharidů (sacharidy - z toho cukry)?Jsou vhodné do této stravy vhodná cherry rajčata?děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, omlouvám se, ale nevím o jaké bílkovinové dietě píšete, a proto nedokáži reagovat. Cukry jsou jednoduché sacharidy, sacharidy jsou celkové včetně těch jednoduchých - téma detailně vysvětlujeme v souhrnu na www.globopol.cz“

Radka: „Dobry den. Pred dvěma lety jsem dochazela do Sveta zdravi, kde jsem zhubla 11kg. Po 8 mesicich se vsak hubnuti zastavilo a nikdo mi nedokaze rict proc. Co muze byt pricinou?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, pravděpodobně šlo omezující nízkokalorickou dietu, které fungují pouze krátkodobě.“

Michaela: „Dobrý den. Je potřeba (vhodné) přidávat do stravy kojící ženy nějaké složky, vitamíny? Samozřejmě kromě zdravé pestré stravy. A dále bych ráda znala váš názor na dlouhodobé kojení, např. více jak 2 letých dětí. Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, vysvětluji na webu margit.cz v textu: Výživa v těhotenství.“