Chat

auditor, konzultant, člen vedení České společnosti pro jakost

Ing. Jaroslav Haubert

Záznam chatu ze středy 25. října 2017

ANTIH: „Jaký je význam, postavení České společnosti pro jakost?“

Ing. Jaroslav Haubert: „ČSJ je v současné době leaderem v oblasti osvěty kvality = jakosti. pořádá konference, školení, vydává publikace a je národním partnerem Národní ceny za jakost a manažera jakosti daného roku. a ještě spousta dalších aktivit...www.csq.cz“

dayd: „Jak je to obecně v ČR s jakostí?“

Ing. Jaroslav Haubert: „Tradice jakosti v ČR - ČSR- ČSSR je dlouhá a bohatá, historie průmyslové velmoci, 7 nejsilnější ekonomika v roce 1938 atd...následně tahoun průmyslu ve východním bloku, strojírenská a zbrojní výroba...jakost má dobré kořeny, je třeba je rozvíjet a udržovat. Propagace a Národní cena za jakost ČR, automobilový průmysl, farmacie. slabá je úroveň služeb.“

ANTI: „Co vše dělá Česká společnost pro jakost?“

Ing. Jaroslav Haubert: „Školení, certifikace systémů a personální certifikace, vydavatelství, partner a garant Národní ceny kvality, partner pro tvorbu a překlad norem - ČSN ...“

Lenka: „Dobrý den, mohl by jste mi ujasnit kvalitu mléčných výrobků v ČR? Nejvíce by mě zajímalo čerstvé mléko, jogurty a tvaroh. Děkuji, hezký den Lenka“

Ing. Jaroslav Haubert: „Mléko je fenomén....tučnost od zemědělce je od 4 do 7%. Pak se mléko zbaví tuku na máslo a zbývá cca 1,5 % mléko které jde do krabic, lahví. obvykle mívá o cca 0,5% méně tuku než je deklarováno...jogurty - podle výrobce - doporučuji si oblíbit značku a tu kupovat - co Vám chutná.Tvaroh je opět zbytkový produkt. zkuste opět značku, nebo výrobce...a hlavně zdraví....“

Iva: „Dobrý den, je nutnost uvádět na etiketě precentuelní obsah jednotlivých složek ? Například u Ramy je uvedeno procento obsaženého řepkového oleje, ale u palmového oleje již konkrétní obsah neuvádí - pouze podle pořadí, v jakém je na etiketě zapsáno jsem schopna posoudit, že je ho více.. Ještě mě zajímá - neví, zda máte i toto na starost: ovocná pyré (přesnídávky v pytlíku) mají na obalu obrázek například manga, jmenují se "mango", ale na etiketě pak najdete 80% jablko, 5% mango.. Není toto klamání spotřebitele ?? Moc děkuji a zdravím Vás !“

Ing. Jaroslav Haubert: „Povinnost je jednoznačně dána legislativou. Procentuální složení rovněž. Výrobce obvykle uvádí dle požadavků. Asi Vás zklamu, ale vymahatelnost je velmi nízká. Legislativní zmatek a křížení požadavků evropských a národních způsobuje, že se v tom to vyzná jen málo odborníků. Osobně si myslím, že pokuty za toto porušování padají spíše sporadicky. Ale obchodní řetězce si samy kontrolují popis na výrobcích a celkem se tato oblast posouvá. Výrobci marketingově mnohdy matou záměrně...viz manga- mango atd..často se uvádí např. v názvu jahodové..ale v obsahu je s jahodou 5%. Obchodní název není příliš kontrolovatelný - marketing a reklama.“

Monika M.: „Dobre rano, zajimal by me Vas nazor na dovoz mena kvalitnich potravin do vychodnich zemi. Jak je mozne, ze tentyz vyrobek je kvalitativne horsi v CR, nez napr. v Nemecku? Myslite si, ze se to v nejblizsi dobe zmeni? Dekuji Vam za odpoved.“

Ing. Jaroslav Haubert: „Ekonomická síla zemí jako Německo a hamižnost obchodníků v tuzemsku je zřejmá to jsou ty aspekty, které způsobují tyto jevy. Stává se, že zboží s končící expirací se přebalí a převeze do jiné země, kde se prodá v akci. Lidé na to slyší a kupují. To se o ČR ví...“

Jarka Havelková: „koupila jsem v COOP Rodinné máslo, Polsko, cena 24.90kč. tuk 82%, z toho rostlin.tuk74%,E471. Je to ještě k jídlu.“

Ing. Jaroslav Haubert: „Je to k jídlu, ale pochutnat si na tom...budiž Vám útěchou, že se jedná o zdravotně nezávadnou potravinu... a nic by se Vám nemělo stát...“

Veronika: „Dobry den, pane Hauberte, rada bych se Vas zeptala, jake postaveni ma Ceska republika v Evrope z hlediska kvality potravin? Dekuji.“

Ing. Jaroslav Haubert: „Dobrý den, to co je publikováno na www.potravinynapranyri.cz je bohužel pravda...doporučuji si oblíbit své výrobce/značky potravin a ty kupovat. Např. jogurty, pečivo z rozpeků, pivo, uzeniny...masné výrobky obecně..to je ta oblast kde se lišíme. Kontrolní orgány mají pravomoci, ale nemají zdroje to je peníze na rozbory a dostatečný počet inspektorů v terénu. Ale jak společnost bohatne, situace se zlepšuje a zákazník výběrem tlačí výrobce a obchodníky do kvality...výrobce se bohužel musí mnohdy řídit přímo požadavkem řetězce na složení = cena produktu...“

Květa z Plzně: „Dobré ráno. Prosím o váš názor. Koupila jsem med od soukroméno včelaře. Čaj po oslazení tímto medem úplně zčerná a vypadá nevzhledně. Je to vlastnost některého druhu medu?“

Ing. Jaroslav Haubert: „Zbarvení medu způsobují přírodní látky v něm obsažené. Pokud nápoj "zčernal" až po přidání, je to nezvyklé, měl by zůstat čirý, byť bude tmavý. proveďte ochutnávku s více lidmi...a uvidíte jak budou reagovat. důležitá je chuť a aroma medu..“

Mili P: „Dobrý den, mám šanci jako laik poznat kvalitní med, který koupím přímo od medaře? Nedávno jsem zrovna otevřela novou sklenici a po druhém, třetím použití mi přijde, že med trochu kvasí!“

Ing. Jaroslav Haubert: „Máte, je to Váš subjektivní pocit. Pokud Vám chutná, je to dobře. Kvašení medu je způsobeno vyšším obsahem vody. Možná jste nechala otevřenou sklenici a med si takzvaně natáhl vlhkost. Je totiž přirozeně hydroskopický. Zkuste otevřenou sklenici dát např. na těleso ústředního topení, měla by se snížit vlhkost, nebude kvasit a kvalita pokud teplota nepřekročí cca 50°C se zásadně nesníží...“

Jarka: „Dobrý den, prosím o informaci, zda musí být uvedena země původu a kde byla potravina vyrobena? Zkratkou země nebo kódem? Kde případné kódy najdu? Všimla jsem si, že - byť ojediněle- jsou i potraviny s ozn. vyrobeno v EU, což je pro mě nedostatečné... Děkuji.“

Ing. Jaroslav Haubert: „Ano, je to povinnost. Můžete se setkat i s označením výrobku Vyrobeno pro "název řetězce ". Přesto by mělo být zřejmé, ve které zemi byl produkt vyroben. Česká republika má označení CZ a čtyřmístný kód výrobce. Hledejte pečlivě, požadavek pro označení je pouze velikost písma 1,1 mm !“

Jarka Havelková: „Dobrý den, pane inženýre, kontroluje se kvalita u prodejců na pouti. Perníky na stánku, nebo těsto na langoše mně na slunci připadají nepěkné.Děkuji“

Ing. Jaroslav Haubert: „Problém, fenomém ČR, sporadicky a nedostatečně. Kontrolní orgány nemají dostatek lidí pro kontroly. Bohužel...“

Petr z Brna: „Váźený pane, vy jste úplně neschopný člověk !!! Vśechno čtete z papíru a ještě Vám moderátoři musí napovídat !! A když už něco řeknete bez papíru je to obecně známa věc . Opravdu otřesný a neschopný host Dobrého ráno nejhorší za poslednich pár let!! Co vy PROBOHA děláte ve vedení ČEské společnosti pro jakost .. jedině velkou OSTUDU !! Hrozný ! Nabídněte své místi schopným lidem a bude to ku prospěchu vśech a všichni si oddychnou !!“

Ing. Jaroslav Haubert: „Také Vám přeji hezký den. S pozdravem J. Haubert“

Marie: „Koupila jsem si v červenci jarní med od včelaře a byl již zcukernatělý. Může tak rychle zkrystalizovat? Může i kvalitní med zůstat tekutý?“

Ing. Jaroslav Haubert: „Ano může, jarní medy krystalizují rychle - v řádu dní a není to na závadu. Medovicový, nebo akátový med může zůstat dlouho např. i několik měsíců tekutý. Je to dáno obsahem enzymů v medu a poměrem cukrů.“

Petra: „Dobré ráno, je příjemné po ránu vidět známou tvář v televizi. Chtěla bych vás pozdravit a popřát hezký den. Petra od Hlinska“

Ing. Jaroslav Haubert: „Děkuji Petro za podporu a za pozdrav. To potěší, ne všechny chaty jsou bohužel dnes pozitivní. Hezký den !“

Martin z Frýdku: „Ahoj Jardo... Je fajn vidět po ránu v telce známý obličej a slyšet něco rozumného... Ať se daří... Medu zdar...“

Ing. Jaroslav Haubert: „Dobré ráno, rozumné věci jsou asi potřeba... doba je hektická a náročná.. Ty Flereti tady jsou OK a je tu dobrá atmosféra. Už jsme směnili slivovici za medovinu a provedli košt. To je také rozumné... Medu zdar !“

Lucie Lerchová: „Dobrý den pane Hauberte, je milé vás takto po ránu vidět, jste stále stejně prima, jen tak dál. Absolventka ŘZJ z Chotěboře“

Ing. Jaroslav Haubert: „Dobré ráno Lucko ! to jsem rád, že se máte tak fajn a můžete sledovat vysílání televize ráno na ČT 2 ! Věřím, že se máte dobře a jste veselá ! Je zajímavé, že ti z auditovaných firem moc nepíší.. asi jsou v práci a dělají něco k ISO...hezký den a stálé zdraví ! Jarda Haubert“

Eva: „Dobré ráno, k farmářským trhům bohužel nemám důvěru, řekla bych, že zcela nenaplňují původní myšlenku prodávat domácí ovoce, zeleninu a produkty. Když v jednom stánku prodávají maliny, borůvky, jahody, květák a všechnu možnou zeleninu a ovoce, je to prostě překupník, který dost často prodává výpěstky z Polska. Proč to nikdo nezatrhne?“

Ing. Jaroslav Haubert: „Dobrý den, teď o tom byla řeč. Měl jsem možnost i díky novým příbuzným opakovaně a dlouhodobě navštívit např. trhy v Provance ve Francii a mohu říci, že zde se z potravin nabízí téměř vše. Houby, ovoce, zelenina, konzervované potraviny, med, sýry, masné výrobky, výsekové maso atd.. Tam se prezentují především MÍSTNÍ = LOKÁLNÍ PRODUCENTI ! a nesou tedy doslova svojí kůži na trh. Pokud neprodá, prodělává a příště nepřijede. Tedy přirozený výběr. Farmářské trhy v ČR je jistě dobrá myšlenka, jako alternativa k obchodním řetězcům. Ale jak to tak bývá, trochu jsme si to "počeštili". Může se tam objevit i zboží, které koupíte v běžné tržní síti. Přesto si myslím, že je to pozitivní a dobrá věc, která se postupem času a díky kontrolám SZPI, SVS a dalších kontrol zlepšuje. Překupník z Makra třeba s ředkvičkami tam být může, tomu se nejde zcela ubránit. Ale vytrvejte ! a vybírejte s rozumem a co Vám chutná ! přeji stálé zdraví“

GP: „Kdy zmizí rozdíly mezi potravinami pro zapadni nebo vychodni blok???“

Ing. Jaroslav Haubert: „Vydržte kontroly pracují pomalu ale lepší se to !“