Hraběnčiny brambory
600 g brambor
50 g másla
3 až 4 vaječné žloutky
sůl
pepř
muškátový oříšek
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme je do hrnce s teplou osolenou vodou. Brambory přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.
Pak brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda. Pak je dobře rozmačkáme nebo prolisujeme a vložíme do mísy. Přidáme žloutky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku, případně i trochu másla, a dobře promícháme. Poté kaši vložíme do pytlíku se zdobítkem ve tvaru hvězdičky (můžeme ho vyrobit i z pevnějšího sáčku nebo nepoužité malé igelitové tašky tak, že odstřihneme její roh) a krouživými pohyby vyrobíme syrové brambory. Ty pak potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po několika minutách získají zlatavou barvu.