Halečky

6 porcí

320 g hladká mouka
600 g velký brambor varný typ C (B)
3 vejce
1 dl mléko
40 g sádlo
1 velká cibule

Na plotnu postavíme velký hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu. Potom var ztlumíme. Do vody můžeme přidat špetku mouky, která pomůže utvořit hladký povrch halečků. Oškrábané brambory najemno nastrouháme do misky. Přiložíme talíř a vytlačíme z nich vodu. Halečky díky tomu nebudou mít tak tmavou barvu. Zalijeme mlékem, přidáme vejce, sůl a mouku a důkladně prohněteme. Z polotuhého těsta rychle vytvarujeme oválky o průměru čtyři až šest centimetrů a vhazujeme do vroucí vody. Doba vaření halečků je přibližně čtvrt až půl hodiny. Na sádle na pánvi do zlatova orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Halečky vyjmeme z vody, necháme krátce okapat a promícháme s restovanou cibulkou.

Další recepty Celý díl