Sirup z květů černého bezu
30 květů černého bezu
1,5 litru vody
2 větší citrony bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citronové)
1 až 1,5 kg cukru
Vodou opláchnuté květy vložíme do hrnce, přidáme nakrájený citron a přelijeme vodou. Krátce povaříme a necháme 24 hodin odstát. Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu uvedeme do varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí a vaříme, dokud sirup nezačne houstnout. Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme.
Vhodný pro užívání v době nachlazení, při kašli a rýmě, ale působí také potopudně a snižuje horečku. Je lehce močopudný a pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolestech hlavy a migrénách.