Batátová polévka s lanýžovým olejem a pečenou řepou
větší cibule
3 střední mrkve
250 g batátu
čtvrtka květáku
olej asi 2 polévkové lžíce
sůl
zeleninový vývar, nebo horká voda asi 3/4 litru
sojová omáčka
ocet
Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a batáty pokrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Do vývaru, nebo horké vody dáme vařit nejdřív mrkev a květák a asi po 5 minutách přidáme batáty. Cibuli si mezitím nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na pánvi na oleji spolu se solí. Pokud vaříme pro dítě mladší 1 roku, po uvaření zeleniny trochu odebereme i s vývarem a pro děťátko ji romačkáme vidličkou, nebo lisem na česnek. Do uvařené zeleniny přidáme usmaženou a osolenou cibulku a ješte krátce povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, odstavíme a rozmixujeme mixovací tyčinkou se lžičkou misa do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka. Dochutíme trochou ume octa, pozor, je zároveň slaný. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímeme do polévky. Podáváme posypané čerstvými bylinkami a opraženými semínky slunečnice, nebo dýně.