Omeleta se špenátem a kozím sýrem
10 minut
2 hrnky mladého špenátu
2 lžíce kozího sýra nebo fety
1 mladou cibuli
1 vejce
2 bílky
špetka pepře a soli
1 lžíce olivového oleje
1 porce
Na rozpálené pánvi necháme za stálého míchání zavadnout špenát. Po zchladnutí zbavíme špenát přebytečné vody, nahrubo nasekáme a dáme do misky, kde do něj vmícháme sýr a jarní cibulku.
V misce rozšleháme vejce, bílky a pepř. Při střední teplotě rozehřejeme na pánvi olej a krouživým pohybem jej rozprostřeme po celé pánvi. Vlijeme rozšlehaná vejce a hned je vařečkou několik vteřin mícháme. Pak pomocí lopatky shrneme již dostatečně osmažená vejce do středu a nakláněním pánve necháme dosud tekuté části sklouznout ke kraji a dosmažit. Odložený špenát se sýrem rozdělíme na omeletu. Opékáme, dokud spodní část omelety není zlatohnědá. Lopatkou přeložíme asi třetinu omelety přes náplň a nakloněním pánve sesuneme omeletu na talíř tak, aby šev zůstal dole. Jíme s celozrnným toustem.