Polévky

Dýňová polévka s máslovými krutonky

4 porce

500 g dýně hokaido
200 g brambory
50 g jarní cibulka
2 l zeleninový vývar
100 ml smetana 31%
4 plátky toustový chléb
25 g máslo
parmazán
panenský olivový olej
dýňový olej
mořská sůl
drcený pepř
tymián

Dýni dobře opláchneme, rozkrojíme na půl, zbavíme semínek a rozkrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme a překrájíme na kolečka. Takto připravenou dýní a brambory dáme do pekáčku a pečeme na 140 stupňů dokud nejsou měkké brambory i dýně. Přendáme do hrnce, přilijeme zeleninový vývar, přidáme jarní cibulku a přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme. Rozmixujeme ponorným mixerem dohladka a přidáme smetanu parmazán a čerstvě posekaný tymián podle potřeby dosolíme a dopepříme. U toustového chleba odkrájíme kůrku a nakrájíme ho na trojúhelníčky nebo čtverečky, které pokapeme rozpuštěným máslem a posolíme. Rozložíme na plech a pečeme na 120 stupňů cca 25 minut.

Další recepty Celý díl